( mraacz | 2021. 07. 12., h – 19:43 )

Szerintem:

1. Elképzelhető, hogy az elmúlt 10 év nagyobb részében az ún. kivándorlók száma jól korrelál a 18-28 év közötti városi értelmiségiek számával és semmi köze a kivándorlók mai számának ahhoz, hogy korábban hányan vándoroltak ki. Egyszerűen kevesebben vagyunk, azért megy ki kevesebb ember. Demográfia.

2. A magam részéről biztos vagyok abban, hogy az elmúlt 10 évben kivándorlók többségének amikor elindult, eszébe nem jutott végleg kinn maradni, sőt, akinek ez induláskor eszébe jutott, az többnyire hamarabb menekült haza. Tehát a visszamenők számának növekedése valamilyen korrelációt mutat az elmenők számával. A változást az elmenők számának erős csökkenése okozza, a visszajövők száma mostanában már nagyjából változatlan, de már többen vannak, mint az elmenők.

3. A 2010 előtti adatok nem okoznak abban releváns változást, hogy egyértelmű a mostani tendencia: gyarapszik az otthoni létszám, mert már többen térnek haza, mint ahányan elmennek. Ez fontos változás, még akkor is, ha ez a többlet a népességfogyást nem változtatja meg. Ahhoz nem elég a hazatérők számának növekedése, ahhoz otthon több családban többet kellene kefélni és a lányoknak sokkal több gyereket kellene szülni.