( mraacz | 2021. 07. 03., szo – 19:22 )

Cecília egészen bizonyosan nem mondta, hogy köcsög, aki nem oltakozik. Egyszerűen van egy álláspontja, ami az orvostudomány mai ismeretei szerint megalapozott. Amit állít, az "educated opinion". Ez a dolga neki, hogy azt mondja, amit a tudomány a mai állapotában gondol az oltás hatásosságáról és szükségességéről. Nem baszogat, állít valamit.

Senki nem állítja, hogy az oltásnak nincsenek mellékhatásai. Senki nem állíthatja biztosan azt sem, hogy nem lehetnek olyan következményes károk, amelyek az oltás miatt keletkeznek. Egyszerűen az a tudomány mai álláspontja, hogy ezeknek a valószínűsége alacsonyabb, mint az oltás elmaradásából következő károk valószínűsége. Pl. az hogy te vagy a szeretteid elpusztulnak, nyomorultul, mert védtelen vagy.

Simán előfordulhat, hogy az oltás ellenzőinek igaza lesz és bebizonyosodik valamikor, hogy valamelyik vakcina valamilyen maradandó károsodást okoz, amelyet ma még nem ismerünk. Ismerjük hogyan "mentette meg" milliók életét a DDT meg még biztosan lehetne hozni tucatnyi példát arra, amikor a tudomány csúfos kudarcot vallott valamivel, amiről azt gondolta hasznos és később kiderült, hogy hja nem, káros.

De ennek ma a valószínűsége alacsony és a döntést arról, hogy beoltod-e magad, ma kell meghozni, nem később, amikor már többet tudunk. Ez a dolog csúnyasága.

De mi konkrétan itt nem erről vitázunk, én csak azt állítom, hogy ha megtagadod az oltást, akkor viseld a következményeit a gyógyíttatásod költségei tekintetében. Vagy legyél felelős és jelentsd ki, hogy nincs szükséged arra a tudományra, amely megmenthetne, ha megbetegszel, ahogy nincs szükséged arra a tudományra sem, amellyel megelőzhető lenne a megbetegedésed.