( Raynes | 2021. 06. 30., sze – 18:29 )

Az a baj, hogy hiába csökkentjük a követelményeket, a MS szóba hozta a 7. gent, egy szakvideó a 6. gen támogatásának lehetőségére is rámutatott, te most lemennél 4. genre, ez még mindig nagyon kevés. Nem lépegetni kéne aprókat lefelé, hanem azokat az 1. gen és annak megfelelő AM3/FMx generációkat támogatni, amik még használhatók, lényegében az utolsó 11 évből. iGPU sem érv, mert ha asztali gép, akkor a user betehet egy olcsó, DX12-őt támogató kártyát, ami játékra gyenge, de display adapternek használható. Az iGPU csak laptopon, táblagépen korlátoz.

Még azt is megértem, hogy a MS behozta ezeket a virtuálizációs biztonsági, meg DX12 felületi feature-öket, de ezeknek nem hard, hanem soft követelményeknek kéne lenniük, értsd max. figyelmeztetne a telepítő, hogy nincsen meg a követelmény, és bizonyos ajánlott feature-ök nem működnek, a user meg tudna kattintani a tudomásul vettem, next-next-finish részekre, de alapvetően azért tudná használni a rendszert, legfeljebb csak opcionális-kényelmi dolgokról maradna le.

Biztonsági hibák a CPU-ban sem mérvadók, mert azokat úgyis sorra fedezik fel, meg a procigyártók általában 10 évvel ezelőtti generációkig javították őket mikrokóddal, az OS-ek meg szoftveres trükkökkel. Olyan úgyse lesz, hogy teljesen biztonságos, támadhatatlan hardver, rendszer, OS, egyéb szoftver. Főleg nem a mai komplexitási fok mellett.

Azt is értem, hogy ez mindig is valahol önkényes lesz, hogy ki hol húzza meg a támogatási vonalat, de szerintem a Core i procik és az ezzel egy idős, azonos featuresettel rendelkező AMD procik egy jó levágási pont, ma is kellően erősek, nem futnak rajtuk túl lassan modern rendszerek, és kellően elterjedtek, olcsók, hogy ne nevezzük túlzónak itt meghúzni a vonalat. Itt azt kell érteni, hogy egy generáció +/- szintlépéssel kb. százmilliókat zárhatsz ki a támogatásból, azért kell ezzel az egy generáció lépegetéssel vigyázni.

Nyilván az a levágási pont is önkényes, amit én írok, arra is sok ember felszisszen, akinek C2D, C2Q, Phenom. stb. rendszere van. De erre tényleg azt lehet mondani, hogy 12-15 éves hardver, ősi, az általam vázolt generációs hardvert jelképes pénzért (100 dollár alatt) is meg lehet venni már, mindenkinek elérhető, a Win11 árának töredékébe kerül. Akinek meg ennél régebbi van, annak meg amúgy is érdemes lecserélni, mert már Win10 sem futtatható, max. csak rossz felhasználói élménnyel. Mert a Win10-nek is hiába voltak reálisabbak a minimális rendszerkövetelményei, bullshit volt az egész, 1 GHz-es proci, meg 2 GB RAM, 32 giga lemezhely egy HDD-n, stb., egy ilyen rendszeren max. csak szánalmasan vánszorgott a legelső kiadású Win10 is, kellett alá min. egy 2 magos 2 GHz-es, 64 bites proci, min. 4 GB RAM, 64 giga lemezhely, és egy SSD, modern GPU, ahhoz, hogy ne csak vánszorogjon, hanem értelmes sebességgel tudja futtatni a dolgokat, ne legyen szívás használni.