( Raynes | 2021. 06. 29., k – 17:01 )

Nekem nem ez jön le az általad linkelt cikkből. Hanem az, hogy a minimum rendszerkövetelmények továbbra sem változnak. Annyi az enyhítés, hogy később a MS kilátásba helyezi, hogy Intel 7. gen, meg Ryzen 1. gen is támogatott lesz, ha kiállja a tesztelést. Továbbra sincs szó, az 1-6. genről, és a pre-Ryzen Axx-FX procikról!!! Sem a TPM elengedéséről! Szóval nem, nem lehet majd használni rendesen. A régi procin gyaníthatóan fog futni, ha tesznek mellé az alaplapra TPM chipet, de elég sok gépet fognak szanálni emiatt. Teljesen jó hardvereket, nem „vackokat”.

Viszont jó, hogy linkeled, mert választ ad egy fontos dologra: a MS miért a 8. gen Intel, 2. gen Ryzen szintnél húzta meg a támogatási vonalat: ezekben a procikban van általánosan beépített fTPM megoldás. Ez azért baromság, mert lehet beépítve korábbi genbe is (csak nem általános jelleggel lehet rá számítani), meg az alaplap is támogathatja, ha van rajta TPM chip, vagy van neki header, amire rá lehet csatlakoztatni.

Továbbra is tartom, hogy felesleges ez a TPM-en rugózás. Az UEFI secure boot nem ad annyival nagyobb biztonságot, hogy megérje ennyi használható hardvert szanálni miatta. Sokan eleve konzervativizmusból MBR BIOS bootot használnak, vagy ha UEFI bootot is, kikapcsolják a secure bootot, mert a dual bootban lévő Linux nem tud megbirkózni vele. Az UEFI bootnak én is híve vagyok, de a secure bootnak nem, értelmetlenül erőltetik. Max. arra jó, hogy a windowos bootos rootkitek beszívásánál esélyét csökkenti, de attól még magát a Windowst tovább rághatják szanaszét a kártevők.