( igiboy | 2021. 06. 28., h – 19:29 )

Nem voltam rest és csináltam egy mérést, hogy mégis mennyi az annyi. Mert ugye, van akinek 3GB-ba belefér a teljes windows-a, valakinek 10GB-ra van tippelve. Nekem meg van egy olyan tapasztalatom / érzésem, hogy a 30GB tárhely csak a windows számára lényegében kevés.

A telepített teszt rendszer Virtualbox vdi dinamikusan növekvő kötettel készült. 4GB RAM-al, 30,00GB HDD hellyel. Azért ennyi hellyel, hogy esetlegesen se léphesse túl a mondott 10GB háromszorosát soha.
A telepítő iso Win_Pro_10_1909_64BIT_Hun
Méretet több helyen néztem. Az egyik a Windows C:-Tulajdonságok lapja, a másik az a .vdi image fájl mérete.
Renszer viszaállítás kikapcsolva, SWAP 1400MB
A rendszer az aktuális update szerinti verzióra frissítettem. (Több újraindítás, sok idő, többszöri update intdítás, amíg nincs mit feltennie)
Lemezkarbantartóval a "Rendszerfájlok törlése", "Korábbi Windowsok telepítőkészlete" is megvolt.
Semmilyen extra beállítás, tool nem volt használva. A telepítő nem mókolt, hanem eredeti MS forrásból származik.
Semmilyen más program, még csak egy Chrome böngésző, vagy pl Totalcommander fájlkezelő, semmi nem került telepítésre a rendszerre. Csak ami vele jött.

Telepítés alatt: .vdi = 10,0GB
Lényegében majdnem változatlan maradt végig a másolást követően. Közben rájöttem, hogy mennyi nem napi dolog ez szerencsére nekem. Érdekes olvasni, hogy akarod-e hogy kövessünk reklámokkal vagy csak úgy nyomjuk a reklámokat, meg hogy részben küldesz be adatot, vagy mindent... mintha lehetne választani hogy 1 vagy 2 lófasz legyen a seggedbe. A legjobb amikor utána kiírja, hogy "Bizzon mindent ránk!", hát mást nem is tehetsz :D

Első indítás: .vdi = 10,1GB, Foglalt/Szabad terület: 17,1GB / 12,2GB, Windows mappa: 11,7GB

Update to 20H2 / 1909
Első update után: vdi = 24,6GB, F/Sz: 24,7GB / 4,72GB

Második update után: vdi = 24,6GB, F/Sz: 25,4GB / 3,95GB

Lemezkarbantartó után: F/Sz: 23,4GB / 5,96GB (~6GB felszabadítását ígérte, nem sikerült)

Harmadik update után: vdi = 24,9GB, F/Sz: 23,3GB / 6,07GB

Negyedik update után: vdi = 25,1GB, F/Sz: 23,4GB / 6,01GB (Ekkor már a sajtágép megszokott Windows 7-es tulajdonságok lapja eltűnt, más jelent meg, ahol a gép adatait láthatom.)
A Negyedik volt az az update, ami után már nem talált semmit.
Ekkor kaptam egy naprakész rendszert, amire majd feltehetem az általam futtatni kívánt programot.

Persze lehet mondani, hogy mi az hogy 30GB egy rendszernek, meg ilyesmi, de eléggé sok rendszerem van ennél sokkal kisebb tárhellyel használva, legtöbbször 1-1 funkcióra.
A 100GB eléggé elrugaszkodott szám, ahogy a 10GB is az. Nem a windwos könyvtár számít a rendszernek, vagy a programfiles, vagy users, vagy épp mi a neve az törölhető, nem kell a rendszer működéséhez?
A fenti példa azt mutatja, hogy a 30GB édes kevés, ahhoz, hogy használd is valamire. Vagy esetleg majd egy frissítéskor megfullad.