( Caro | 2021. 06. 27., v – 20:48 )

Kicsit tájékozódhatnál a közös piac működéséről, mert felületesek az ismereteid, még ha alapvetően nem is helytelen amit írsz.

A CE nem minősítés, hanem szimbólum. A CE szimbólumot akkor kell a terméken helyezni, ha bizonyos EC direktíva hatálya alá esik, amik itt találhatók:

https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking/manufacturers_en

Ezek a direktívák törvényi erejűek minden EU tagországban, és egészen konkrétan arra vonatkoznak, hogy a piacra dobott termékeknek minek kell megfelelni. Maguk a direktívák kevés technikai szöveget tartalmaznak, ha egyáltalán, hanem átirányítanak egy szabványgyűjteményhez, és azt mondja, hogy ha az abban a listában lévő vonatkozó szabványnak a termék megfelel, akkor a termék megfelelése vélelmezhető.

Valóban, a legtöbb esetben ez egy gyártói nyilatkozat csak, amiben kijelenti, hogy megfelel. Természetesen mindenféle jogi retorzióval nézhet szembe a gyártó vagy a forgalmazó, ha a megfelelőséget kijelenti, de aztán kiderül hogy az nem teljesül. Gondolom te sem szoktál átmenni azért a piroson, mert nem biztos hogy elkapnak.