( hajbazer | 2021. 06. 27., v – 11:02 )

Abszolút nem felesleges faék egyszerű WM. Minek? Böngészőknek, játékoknak, stb. kell. De minden másra terminál, meg billentyűzetes workflow.

Feleslegesnek úgy felesleges, hogy nem spóroltál vele semmit az erőforráshasználatból, ha utána a legbloatabb alkalmazásokat (pl. böngésző) futtatgatod benne.

Annak az a trükkje, hogy először is nem pötyögni kell, hanem javasolt megtanulni gépírni, meg valamelyik főbb hotkey-rendszert megtanulni (vagy vi/vim, vagy Emacs, Wordstar, IBM, vagy hasonló, szabványosított).

Tudok gépírni. Ettől függetlenül, úgy gondolom, hogy egy GUI-s alkalmazásban, mint pl. Total Commander, sokkal hatékonyabban lehet adott feladatokat elvégezni, mint terminálba parancsok bepötyögésével begépírásával.

minden hotkeyre indul

Képzeld, nálam is. A neve: AutoHotkey. Én állítottam be a hotkey-eket és örömmel használom. Linuxon nincs alternatívája, csak néhány gagyi utánzat, ami megpróbál a nyomdokaiba lépni.

nekem pl. visszaadott egy rég elveszett érzést, amit utoljára a DOS korszakban éreztem, hogy a gép irányítása az én kezemben van

Nocsak, Raynes kolléga, nocsak. Ezzel akaratlanul is elismerted, hogy a rendszer irányítása egy elavult™, zárt forráskódú rendszeren is lehet a kezedben. Akkor már csak azt magyarázd meg, miért nem vagy képes felfogni, hogy egy jól összekonfigolt Windows XP is képes megadni ugyanezt az érzést?

nem csak távolról nyomkodok egy absztrakt GUI-t, ami a nevemben csinál dolgokat, és önállósítja magát, meg leegyszerűsít dolgokat

Nem kell túlegyszerűsített, lebutított, tapicskoló GUI-s alkalmazásokat használni. Én se használok. Például egy Total Commanderről a GUI-kritikád semmilyen szempontból nem mondható el.

Egy évvel korábbi önmagamat tudnám idézni. [1]

Tudod, abban az érában, amiben a Total Commander, az IrfanView, a PuTTY, a WinSCP, a Media Player Classic, az AutoHotKey, vagy akár a Microsoft Office 2003 készültek még szokás volt kivezetni szinte minden konfigurációs lehetőséget a UI-ra és az elérhetőségüket biztosító menürendszereket logikusan felépíteni. Azt meg szerintem te sem gondolod komolyan, hogy egy jól felépített menürendszerben jól irányzott két kattintás kevésbé hatékony, mint terminálban pötyögve config fájlokat editálgatni. Amiket ráadásul mostanában szeretnek 20 felé szedni *.conf.d idealizmusok alá, hogy még véletlenül se találd meg, amit keresel és még véletlenül se lehessen átlátni egyben. A desktop Linuxod pedig (akár tetszik, akár nem) pont affelé halad, hogy már konfigurációs fájlokból sem lehet alapdolgokat beállítani. Mint például a GTK3 rekurzív fájlkeresését kikapcsolni. Másik jó példa, ami most eszembe jutott, hogy Xorg alatt nincs egy olyan értelmes AutoHotKey-alternatíva, amivel meg lehetne oldani, hogy a Windows gomb megnyomásakor csináljon valamit (mondjuk dobjon fel egy menüt), de mindeközben modifierként is lehessen a Windows gombot használni, tehát egy Windows+R is menjen. Az eredmény, mind (kizárólag config-fájl-editálgatós) xbindkeysszel, mind bármelyik ablakezzelő saját hotkey-implementációjával az, hogy ha a Windows+R-re rá van konfigolva egy exec, akkor az Windows+R esetén is lefut. Értelmes doksi sehol, man page-en csak alapdolgok vannak. Ezzel szemben AutoHotKeyjel még a press-release-re is külön tudok állítgatni és még az egérmozgást is tudom befolyásolni, sőt az egérkattintást is összekombinálhatom egy modifierrel, sőt még azt is megmondhatom, melyik alkalmazásban szeretném, hogy működjön. Ha pedig valamit nem tudok kitalálni, van lokális (chm) helpje, ahol mindenre van részletes leírás, több, bonyolultabb példával is alátámasztva. Hol van ez a felhasználói szabadság Linuxon? Sehol. A hatékony, haladó felhasználáshoz alapdolgok hiányoznak Linuxon. Ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jó, vagy hogy ne lenne elég modern. Csupán azt jelenti, hogy haladó felhasználásra bizony jobb egy jól bekonfigurált Windows XP, mint egy jól bekonfigurált desktop Linux. Mindamellett, én el tudom fogadni, hogy te jobban érzed magad a Linuxodon. Kár, hogy a mai napig képtelen voltál elfogadni a fordítottját, az én Windows XP-felhasználásommal kapcsolatban.

Sszámtalanszor megvitattuk már ezeket. Ezért sem értem, miért erőlködsz.

Nem nagyobb munka megtanulni, mint egy elavult XP-t működőképesre hekkelni állandóan.

De igen, nagyobb munka, mivel a Windows XP-t nem kell állandóan működőképesre hekkelni, hanem egyszer elég volt beállítani és utána működőképes és nem kell terminálban™ kullogni™ a™ technológia™ után™, állandó™ lemaradásban™.

Titanicról lyukas gumicsónakra

Elképesztő, hogy képes vagy ilyen abszurd hasonlatokat hozni, miközben a Windows XP is használható maradt 2021-ben, annak ellenére, hogy a Microsoft úton-útfélen az ellehetetlenítésén dolgozott.

Az a lehető legrosszabb taktika, hogy elavultról elavult rendszerre upgrade-elsz

Használhatatlan rendszerről használható rendszerre. Tudod, engem továbbra sem érdekel, hogy legacy vagy sem. De egyelőre a Windows XP teljesen jól használható rendszer, a Win7-upgrade-et, mint lehetőség említettem csak.

mindig a technológia után kullogsz, állandó lemaradásban

A lemaradás egy illúzió, amivel a tech-lakájmédia, a tech-influenszerek és a reklámok a konzumerizmust fenntartani igyekszenek. Ha holnaptól divatba jön a chilis kutyaszar zabálás, mert néhány idióta influenszer elindítja, és én nem óhajtok kutyaszart zabálni, akkor sem, ha a chili teljes mértékben elnyomja a szar ízét, akkor én a trendbuzik szerint lemaradó vagyok. Miközben meg csak nem veszítettem el a józan eszemet. Lemaradást kiáltani nem más, mint az egyén döntési szabadságát, ítélőképességét megkérdőjelezni. Az előre a semmibe rohanást erőltető multik és csatlósaik profitérdekében.

Linuxszal a technológia élvonalában lehetsz, és te építheted vele a saját ökoszisztémád, anélkül, hogy ki lennél szolgáltatva multiknak meg a supportjuknak

Ez szélsőséges idealizmus. Linux alatt csak akkor lehetsz az élvonalban, ha instabil rolling release-t használsz. Máskülönben elavult csomagjaid lesznek, amikből, ha elég fiatalok, alapdolgok hiányoznak. Akkor jöhet a backport-keresgélés, a forrásból lefordítgatás, és máris ugyanott tartunk elégetett időben, mintha XP-n csinálnád meg ugyanezt.

a te kezedben lesz a rendszered, meg a dolgok működése, logikája

Windows XP-ben is az én kezemben van a rendszerem, mivel az elmúlt 15 évben volt lehetőségem annyira megismerni a működését és a kezelését, hogy tökéletesen eligazodjak benne.

A titka, hogy kicsit dolgozni kell érte, és nem felpattintani az első mainstream Red Hat, meg Ubuntu alapú disztrót, meg aktuális Windowst.

Pontosan ugyanez a titka annak, hogy Windows XP-n hatékonyan dolgozz, az aktuális Windows 10-11-idealizmusok felpattintása helyett.