( vl | 2021. 06. 26., szo – 03:08 )

Ezek azok a tulerzekeny PCR tesztek amik a virus olyan merteku elofordulasat is kimutatjak, amik meg az alanyt sem kepesek megfertozni

A PCR teszt érzékeny, ha van ott valami, azt tuti megmutatja. A gond a mintavétel. El tud a dolog ott bukni, hogy nem elég ügyesen/nem pont a jó helyről veszik a mintát. Vagy szimplán még nem is tart ott a fertőzés a delikvensben. Ha valakitől minden nap vesznek mintát (ideális esetben más-más végzi ezt), akkor tuti "le fog bukni" a fertőzés, tehát ha valaki 30 napon át negatív tesztet ad, az kb. biztos, hogy nem volt fertőző. Csak hát ugye nem így tesztelték az embereket...

Szóval emiatt egy darab negatív PCR teszt még azt sem jelenti, hogy az illető nem fertőz, de azt pláne nem, hogy nincs benne a fertőzés.

milyen keves PCR pozitiv tesztet talaltak a teljes lakossagra nezve

Olyan következtetéseket próbálsz levonni a rendelkezésre álló adatokból, amik nem igazak. Azért volt kevés pozitív PCR teszt, mert eleve keveset teszteltünk. Eleve a valós fertőzöttek töredékét teszteltük, mivel tünetmentes embereket kb. egyáltalán nem teszteltünk. Aki negatív tesztet adott, azt nem teszteltük utána még 2x-3x, hogy hátha rosszkor teszteltünk, hátha hibás volt a mintavétel, beértük azzal, hogy most pont nem tudtuk kimutatni, és hát ennyike.

Kizart dolognak tartom, hogy egy tunetmentes ember ugyanolyan virulens lenne, mint egy kohogo-krakogo, tobbszervi gyulladassal kuzdo szerencsetlen

Egyrészt a fertőzésnek van időbeli lefolyása, ezért is 10-napos mostanság a karantén. Másrészt a tünetmentes és a kórházban haldokló között azért vannak még fokozatok. És egyáltalán nem biztos, hogy ami az elején még tünetmentesnek látszik, abból nem lehet egy héttel később intenzív osztály. Magyarul még a tünetmentes fázisban is elég fertőző tud lenni ez a szar ahhoz, hogy terjedjen. Valójában ez az egyetlen igazi oka annak, hogy ennyire terjed. A influenzában az (is) a jó, hogy kb. akkor terjeszti a delikvens, amikor már taknya-nyála folyik. Az meg mindenkinek feltűnik. 

Ez ne lenne igaz a gyerekekre akik szinten hasonloan hatekonyan bannak el a virussal?

A gyerekek sem úgy bánnak el vele, hogy nem fertőződnek meg kb. egyáltalán. Nyilván van egy ilyen része a dolognak is, hogy kisebb eséllyel kapják el (de bizony el tudják), az mondjuk fontosabb, hogy ha el is kapják, sokkal nagyobb eséllyel lesz enyhébb, vagy tünetmentes. De ebből nem következik, hogy nem is fertőznek.

A fenti spekulációddal ellentétben hozzám azért eljutottak való életbeli tapasztalatok.

a) ~30 körüli kolléga és felesége is elkapta, egy kb. falu méretű helyen, miközben kb. senkivel nem haverkodtak, és nem is jártak sehova - viszont a két gyerek járt oviba. Nekik jobb ötletük nem volt, minthogy valamelyik ovis gyerek hozta haza.

b) 650-fős budapesti gimnázium - már tavaly szeptember 1-re sikerült három diáknak összeszednie, ebből egy csak lázas volt, de ezt pont akkor produkálta, amikor nyaralni mentek, így szegény karanténban nyaralt... a másik kettő rendes tüneteket, aztán pozitív tesztet produkált. Az egyikük ezt persze csak a harmadik tanítási napon... Aztán a novemberi zárásig osztályonként átlag heti egy gyerek hullott ki "saját jogán", inkább időben elosztva, mint csoportosan. Az őszi szünet végén is több gyerek "hosszabbított", mert túl jól nyomták a haverkodást.

Szóval az az álláspont, hogy a gyerekek el sem kapják, és pláne nem is adják tovább kb. soha, az nálam nincs megerősítve a valóság által.

Rengeteg fb posztot olvastam oltas utani mellekhatasokrol, vetelesekrol, halalozasokrol. Godeny es konteos csoportokban persze, tehat nyilvan ugy kamu az egesz ahogy van, igaz?

Hát de na. Ha csak itt hallasz sokról (akik közül nyilván nem ismersz senkit, de még közös ismerős sincs velük), máshol meg kb. semmiről, az mindenképpen fel kéne hozza azt a kérdést, hogy ez hogy lehetséges. Mert ha ez valóban ennyire gyakori, akkor kéne legyen a hozzád kevés hopnyi távolságra levők között is ilyen, és el kéne jusson az infó az ismerősök láncolatán is. Olyan nem létezik, hogy mindig csak világvégi, vadidegen, nevét-arcát fel nem vállaló, hihetőnek látszó ismerősökkel nem bíró arcoknál forduljon az ilyesmi elő.