( Friczy | 2021. 06. 25., p – 13:39 )

Feltehetőleg egy kissé mindenképpen fertőz mindenki. A mechanizmus valahogy úgy néz ki, hogy valaki megfertőződik, a szervezet elkezd védekezni (vagy nem), és az alatt az időszak alatt, amíg a szervezet nem számolja fel a vírust, meg tud fertőzni másokat is. A mértéke jó kérdés, hajlok arra, hogy a vírus először elsősorban igyekszik a gazdaszervezetben szaporodni, és amíg el nem ért egy adott mértéket, nem fertőz másokat, de hogy ez az idő mennyi, ezt végképp nem lehet tudni.

Azt viszont régen emlegették, hogy a koronavírussal az az egyik probléma, hogy hosszú a lappangási ideje, és az alatt (vagy legalább annak egy része alatt) is fertőz, tehát már a tényleges megbetegedés előtt egy-két héttel. Ebből lett aztán a 10 nap karantén.

El tudom képzelni, hogy igazad van abban, hogy aki tünetmentesen esik át rajta, az nagyjából annyira fertőz, mint az oltott. A probléma ott van, hogy azt lehet tudni, hogy ki az oltott, mert az oltás a múltban megtörtént, azt viszont nem, hogy ki fog tünetmentesen átesni a betegségen. Az rendben van, hogy aki bizonyítottan átesett rajta (pozitív PCR teszt), azt kb. hasonlóan kell kezelni, mint akit oltottak, de aki még nem találkozott a vírussal, azt nem lehet. És sok tünetmentes sose teszteltette magát, így lehet, hogy védett, lehet, hogy nem.

Kiket fertoz potencialisan? A haverjat akivel maszkban talalkozik? Ot szinte biztos, hogy nem fertozi meg oltas nelkul sem.  

Mintha épp arról lenne szó, hogy töröljék el a maszkhasználatot. Innentől kezdve ez a kérdés kicsit mellément, nem?