( Raynes | 2021. 06. 23., sze – 18:44 )

Szerintem single-ben is zseniális, speedrunjai, jumpjai is időtlenek. A legrégebbi olyan játék, ami a mai napig szórakoztató maradt, nem hat bénaként, nem unja az ember. Jó, a single player labirintusos, kulcsfelszedős játékmenete kicsit megkopott, megöregedett, monoton, de maga az egész játéknak a hangulata, egyszerűsége még ma is hihetetlen jó, vannak hozzá modern portolások, mindenféle architektúrára, 32-64 bit, modern OpenGL/Vulcan effektek, FullHD-ban vagy 4K-ban, highres textúrákkal ma is egész jól el lehet vele játszogatni, amolyan 5 perces irodai szüneti játékként is, bőven elmegy max grafikán, nagy felbontásban egy integrált GPU-s, fos irodai PC-n vagy egy régi laptopon is, és nem kell hozzá Windows sem, megy Linuxon is. Én a Darkplaces engine-nel szoktam játszani, de van sok jó, vQuake, nQuake (ez speedrunoknál sztenderd), Tenebrae, stb..

Sokkal jobban preferálom, mint a mai játékokat. Azoknak hiába jó a grafikájuk, fizikájuk, kidolgozottságuk, sokkal történetorientáltabbak, kevésbé eredetiek. Pl. most nemrég toltam ki a GTA5-öt, meg kezdem el a Mafia3-at, de ezek olyanok, hogy a játékos elmehet A-tól B-be, majd végig kell nézzen egy nagy rakás perc átvezető videót, jelenetet, túl van bennük tolva a történeti szál, addig a játékos nem játszik, csak filmet néz, majd újból visszakapja az irányítást, majd megint elmehet A-B-be, és megint nagy rakás átvezető időhúzás következik, közben meg 60-95 gigás játékok, több perc, mire betölt, meg online szinkronizálgat, de alig enged ténylegesen játszani. Ez a Quake meg 100 mega alatt van, mindenféle extrákkal, textúrapakkokkal is 1 giga alatt, offline, azonnal betölt, semmilyen történeti baromság nincs beleerőltetve, mész, lősz, játszol, amíg akarsz. Ha 5-10 perced van, legyakni néhány monsztát vagy botot, akkor annyit, ha egész hétvégés, 3-6 órás szeánszokat, multikat tol valaki, akkor annyit. Végtelen kijátszási lehetőség van benne single playerben is, mindenféle fokozaton, lopakodós, speedrunos, maximum kill/secret, nokill, nodamage, egy szál baltával végigjátszós, stb.. 100% akció, 0% bullshit.

Mai napig előszedem legalább minden évben, a Quake2-vel (Yamagi engine), és Re-Volt (RVGL port), Mafia, Far Cry, stb. társával együtt, meg játszok olyan régiekkel még, mint a Half Life 1-2, Max Payne, Serious Sam, de most fogom elkezdeni a Deus Ex-et és a Fear-t is.