( Raynes | 2021. 06. 22., k – 19:15 )

Abban igazad van, hogy kicsit összemosódik, annyi mindenről írok. Tehát szép sorban:
1) a LaTeX és a sima plain TeX is elavult. Mindenben, kimenetek (pdf, stb.), betűtípusok, modern kódolások, más írásirányú nyelvek, CMYK színkódolás, modern grafikus feature-ök, pl. vektorképek kezelése, stb.. Mindenben. Ezért vannak belőle modern variánsok.
2) én a részemről általános jelleggel a La* nélküli változatokat ajánlom a plain TeX-t. Azt már az egyes userre bíznám, hogy melyik modern variánst használja, pdfTeX, XeTeX, LuaTeX, amiről úgy gondolja, hogy neki testhez áll.
3) csomagokat nem kell használni a La* nélküli változatokban. Azt kell érteni, hogy ez a rengeteg csomag mind Lamport makróira épül, vagy annak a korlátait csinálja vissza extra hekkeléssel. Ha viszont Lamport nélküli változatokat használunk, akkor nem kellenek csomagok, mert csak plain TeX primitívekkel dolgozunk, minden beállításhoz közvetlenül hozzáférünk, minden sokkal egyszerűbben megoldható pár sorból. Lényegében mikor egy LaTeX-doksiban, egy csomaghoz paramétereket adsz meg, pl. 5-10 paramétert, az plain TeX alatt azt jelentené, hogy 5-10 TeX-primitíves kódsorból megoldod ugyanazt, mindenféle csomag nélkül. Mert manapság egy LaTeX-doksi úgy néz ki, hogy 10% tartalom, 40% csomagrengeteg, 50% további hekkelés, hogy a doksi úgy nézzen ki, ahogy a szerző, és ne úgy, ahogy Lamport akarja. Egy plain Tex-es doksi viszont 90% tartalom, 10% áttekinthető kódméretű formázás, 0% csomagozás. Valamint ha nincsenek csomagok, akkor csomagfüggőségek, csomagütközések se lesznek.
4) a magyar ldf-fel megint ez a baj, ami a LaTeX-kel. Ugyanazok a korlátai. Talán pdfLaTeX-ben is használható, erre nem emlékszem, de modern variánsokban NEM megy. Már pedig sok modern feature, amiket soroltam, csak modern variánsokban érhetők el. Ez a magyar ldf-fel a baj, modern variánsokkal nem működik, csak a Polyglossia (plain TeX-es változatoknál ez is kihagyható). Plusz nem mindenható, mert az egyes feature-eit lehet egyénileg is újraimplementálni, én pl. plain XeTeX-ben simán meg tudom csinálni, hogy a dátumokat, számokat jól toldalékolja, és automatikusan számozza az akármiket. Mivel a TeX mögött egy Turing képes komplett nyelv áll. Nem kell hozzá semmilyen sokéves munka, pár perc per feature.
5) a kód minőségére nem garancia a kód mérete. Még a feature-set mérete se annyira, mert nem minden felhasználó használ minden feature-t, és nem minden feature egyenlően hasznos. Ennyiből meg végképp kár statisztikákkal jönni, hogy mi mekkora.
6) általános tapasztalatom, hogy minél inkább magyar feature-ökre építünk, annál inkább magyar korlátokba ütközünk, annál inkább kulturális buborékba zárja valaki magát, annál inkább lemarad a globális világtól. Minél inkább magyarozunk, annál több magyar csomag, magyar fordítás, magyar beállítás, magyar miegymás kell, ezek mind korlátokat fognak valahol jelenteni, ha nem állnak valahol rendelkezésre, vagy nem kompatibilisek egy új rendszerrel, rugalmatlansághoz, lemaradáshoz vezet.
7) mint írtam, Knuth-ot, meg Lamportot, meg a többi nevén nevezett akadémikusokat nem akarom bántani. Az a baj, hogy nagyon akadémikusan, nagyon konzervatívan, beleszoktak egy olyan 50-100 évvel ezelőtti korba, ízlésvilágba, ami még egész más esztétikai lehetőségeken, sztenderdeken alapul, amiben még szépnek számítottak a Computer „Modern” betűtípus írógépszerű betűi, aránytalan margói-térközei, extra spáciumai itt ott (mondat vége, ! és ? előtt, stb.), fekete-fehér 2 bites színvilág, 0 igény volt grafikára. De sajnos megragadtak a tudományos elefántcsonttornyuk felhői közepette, és látnak maguk mellett ilyen szép színes csíkokat, az a modern világ, ami elhúzott mellettük, mint dinoszauruszok mellett, méghozzá fénysebességgel, csak nem jöttek még rá. Mondom, nem akarom őket bántani, biztosan nagy tudósok, de a tördelésben, tipográfiában nem az elméleti, történtei, tudomány számít, hanem az ízlés, szépérzék, dizájnbeli kreativitás, meg az aktuális trendek ismerete. Kb. olyan, mint a zene, hiába játszol Bachot 20 hangszeren, ismered a zeneelméletet meg történetet akadémiai részletekben, az még nem azt jelenti, hogy jó zenét tudsz írni, játszani, ami tényleg szórakoztat is másokat.

Egyébként nem csak a TeX, LaTeX-ről az a véleményem, hogy elavult, hanem pl. a groff-ról, troff-ról is. Időről időre nekirugaszkodok, de aztán látom, hogy nem éri meg. Egy modern feature-t se támogat, se UTF-8, se OpenType font, se semmit nem támogat, vagy csak irdatlan nagy hekkeléssel, nagy halom preprocesszor, meg konverzió után, amiben elvesznek további feature-ök. Így mindig lemondok róla.