( s7stM | 2021. 06. 22., k – 16:53 )

Pát hónapja egyik kollégának kellett telepítenem egy PHP-s, symfonys projektet macos-re, de az a szenvedés, amit ott lenyomtunk... azt nem kívánom senkinek. Windows alatt, ha telepítesz egy XAMPP-ot, akkor pöccre indul minden. Linuxon ugyanez, pár apt paranccsal kivitelezhető, majd indul működik.

MacOS BigSur-on (?) először is valahogy - vért izzadva - tiltani kellett egy beépített apache webszervert, merthogy az is van rajta. (Hogy miért, arra most nem térnék ki, de tiltani kellett.) Utána vért izzadva telepítettük rá brew-al a php megfelelő verzióját. Volt pár extension-ön, ami már nem volt brew-ban, szóval kézzel kellett hozzáimádkozni a rendszerhez. A mariadb-t már nem is sikerült telepíteni port ütközések és egyéb problémák miatt. Ezután megpróbáltunk egy XAMPP-hoz hasonló cuccot ráimádkozni, de az is számtalan probléma miatt el sem tudta indítani a service-ket.
Kénytelenek voltunk konténerizálni a cuccot dockerre mi is, de az is meglepően lassú volt linuxhoz képest, de ez már legyen az ott fejlesztő kollégák problémája. Mindez egy fresh-installed rendszeren volt.

Korábban feleségemnek volt egy macbook pro-ja. Arról a gépről és az icloudról az adatmentés - miután cserélni szerettük volna másik gépre - egy külön történet, de nem megyek bele inkább. Én sem értem a hype-ot körülötte.