( ggallo | 2021. 06. 22., k – 09:28 )

Csak érdekesség képpen írom, hogy én úgy valósítottam meg egy helyen cluster számára switch redundanciát Mikrotik CRS3xx-el (ami ugye nem tud MLAG-ot), hogy a szervereken aktív-passzív bond van, és ennek egy-egy lába megy egy-egy különálló switch-be (az LACP dual-aktív, azzal ilyent nem lehet csinálni MT switch esetében az MLAG hiánya miatt), a két switch pedig össze van kötve (trunk port minden érintett VLAN-nal). Ezen felül mindkét switch rá van kötve egy MT router-re (ebből csak egy van), ahol is szintén aktív/passzív bond oldja meg, hogy ne legyen loop, de a switch redundancia életképes legyen. Telejsen jól működik és semmi speciális tudás nem kellett egyik érintett eszköz részéről sem.

Mindenképp el szerettem volna kerülni az STP megoldásokat, mert aránylag lassú reagálásúak mind, aránylag bonyolult megvalósítani (legalábbis MT esetében, MSTP-vel) VLAN környezetben jól, és túl nagy zavart okoznak sokszor, mikor működésbe lépnek.

Ráadásul a szerverek oldalán VLAN interfész párokból vannak a bond interfészek, így meg lehetett oldani, hogy az egyik VLAN esetében az egyik, másik VLAN esetében a másik fizikai interfész legyen az aktív, így a teljes sávszélesség kihasználható interfészenként mindaddig, amíg mindkét switch él. Ha pedig valamelyik elmúlik, akkor mindenki osztozik a maradék sávszélen.