( Raynes | 2021. 06. 21., h – 19:16 )

Biztosan többet tud a Slack, ebben biztos vagyok, modernebb, több feature. De! Most gondold végig, ha valaki chatelni akar, és csak azt, ahogy írtad is, akkor mi több kell neki, mint az IRC? Raádásul nem annyira centralizált (jó szerverhez kell itt is kapcsolódni, de azt meg megválasztod hová kapcsolódsz), nyílt. Nem igényel zárt electoros appokat, meg hardvert, jelentős sávszélességet. El sem tudod képzelni, hogy a modern kommunikációs platformokon is mennyien csak text „csetelnek”, arra viszont jó az IRC az idők végezetéig. Nyilván másban nem tud, és nem is kíván versenyezni, VoIP, konferenciahívás, videóchat, stb.. Akinek az kell, használ modern alternatívát.

Én a mai napig becsülöm ezeket, IRC, BBS, RSS, Gopher, egyszerű HTML3-4-es oldalak, Gemini. Megvan a feelingjük, egyszerűek, absztraktak (mindent karakteresen oldanak általában meg, nincs grafika), nem tolnak bele az arcodba reklámot, beleegyezést kérő üziket, értesítéseket, scripteket, bloatot, kis erőforrásigény, csak a tartalomra tudsz figyelni. Plusz hatékony is, mivel csak szöveg, ezért gyorsan végigolvasod, kihámozod a lényegét. Nem kell képekre várni, videókat, podcastokat órákon át hallgatni, mire átjön az infó. Ennek ellenére vannak, amikre nem jók, nagy dinamikus oldalak, online árusítás, banki ügyek, grafikus tartalmak terjesztése (háttérképoldal, videómegosztós oldalak), nyilván ebben nem tudnak labdába rúgni, de nem is akarnak.

Igazából eredetileg az email sem volt egy rossz kommunikációs platform, egyszerű, plain text alapú, de aztán a sokféle szerver, fiók, stb. protokollal, sok bloat klienssel, beleágyazott webtartalommal, óriásmellékletekkel, spam-mel teljesen hazavágták mostanra.

És mielőtt mondod, hogy kit érdekel a bloat meg a hardverigény, a mai hardverek korában. Mindenkit. Még ha erős is a géped, lassan már megeszik a bloat web, mindenhez electoros szutyok kliens kell, játékokat is tönkretette, hogy mindenhez discord, 100 féle launcher, állandó online kapcsolat és szinkronizációs mentés, Electron ehhez, Electron amahoz, minden webes, web alapú, a sok kicsi a végén rohadt sokra tud menni, csak úgy zabálódnak felfelé a gigák, meg a sok futó JS miatt a prociidő is, hiába van Ryzen, i5-i7-9-es géped. Egyszerűen erre a sok szutyokra nincs szükség, csak az ember életét keseríti a sok szemét, amivel állandóan foglalkozni kell, frissítgetni, egyebek.

Pl. utálom, ami a játékokkal történt. Pár hónapja volt, hogy melóból fáradtan hazaestem, oké, GTA5-özzunk egy kicsit. Bekapcsoltam a játszós gépet, erre Steam benyögi, hogy frissíti a klienst. Szépen kivártam. Erre indítanám a GTA5-öt, de benyögi, hogy frssíteni kell 4 giga frissítés az új online módhoz, pedig az online részével nem is játszok. Már itt kezdett elegem lenni belőle. Nagy nehezen kivártam ezt is, erre indulna a játék, de benyögi, hogy nem, mert előtte Rockstar Launcher frissül, azt hittem, hogy megemelem a gépet, és kivágom a csukott ablakon, kifelé a Petőfi Csarnokba. Persze itt nem állt meg a történet, frissült a Launcher, utána még várakozni, míg a Social pszichapata Club-jukba is becsatlakozik, ahonnan visszaszinkronizálja a játékmentéseket, aztán perceken keresztül még intrókat tol a számba. Fél-egy óra lehet, mire az ember játszani tud, pedig a gép kellően erős, Ryzen5, 16 giga RAM, SSD is van alatta, magát a szóban forgó játékot kevesebb, mint 20 másodperc alatt be tudná tölteni, ha nem húznák hülyeséggel az ember idejét. Persze húzzák, mert ez se volt elég, mondtam is, hogy ne, mai játéknak lőttek, elment a kedven, kapcsolnám ki a gépet, Windows 10 pörgő pöttyök, Frissítések telepítése folyamatban, 10%, kérem ne kapcsolja ki a gépet. Csak hogy feltegyük az i-re a pontot. És mielőtt mondanátok, hogy jó, a Steam meg Rockstar az mindig is ilyen volt, tegnap a GOG-gal szívtam meg kb. ugyanezt. Ott ügye le lehet kézzel tölteni az offline telepítőt. Ja, le lehet, de a Mafia III-nál kitalálta, hogy ott 14 darab 4 gigás darabra van eltörve, ha nem akarom egyenként húzni, akkor szépen felültetnek a szopórollerre, GOG Galaxy kleins, az mire letelepítette a 280 megáját, mire csatlakozott az online fiókhoz, lehúzta az 51 gigás játékot, inkább hagytam a gépet éjszakára futni. Már a GOG se az, ami régen volt, ők is launchereznek.