( ggallo | 2021. 06. 21., h – 16:32 )

Pont az a baj a konzumer cuccokkal, hogy nem olcsóak (pláne, ami kurrens techológiát kínál), ellenben ugyan olyan kiforratlanok, mint a töredék összegbe kerülő kistestvéreik az adott gyártón belül. Az újdonságot fizeti meg a vevő (meg a dizájnt és a hype-ot), nem a minőséget, kiforrottságot. A legdrágább Asus, TP-Link meg mittudomén milyen Xiaomi router-be is ugyan olyan kétfilléres kondi kerül, mint az 5e Ft-os modellbe és pont ugyan úgy kiszárad/kipukkad 2 év után (persze, tudom, van akinek 15 éve megy - örüljön neki). És akkor nem beszéltünk a sokszor nagyon korlátozott SW képességekről (ilyenkor meg jön az OpenWRT mindenre is jó - de akkor minek veszek kész eszközt, ha hekkelni kell?). Meg arról, hogy mágikus módon sokkal nagyobb a wifi lefedésük, mint a márkás wifi AP-knak. Nyilván nem ekkora zsenik a konzumar cuccok fejlesztői, hanem olyan paraméterezéssel dolgoznak, amik kívül esik a szabványon, megengedett tartományon.

Ráadásul ha jön az igény, hogy legyen már minden helyiségben 5G-s gyors wifi, akkor mi jön? Minden helyiségbe 60 ezerért Asus router, és menedzselgetjük egyesével? Ez pedig már nem olyan nagy truváj, simán lehet egy 60-80 m2-es magánlakásba is igény gyors wifi-re több helyiségben.

Én egyenesen rosszul vagyok már attól, hogy (az írásaik alapján) szakemberek is azt javasolgatják itt, hogy vegyél ilyen meg olyan konzumer router-t, és tegyél rá OpenWRT-t és akkor az milyen szuper lesz... Ha kapásból SW cserével kell kezdeni, mert a gyári szar, és a HW-ről meg tudjuk, hogy 2-3 év alatt elfárad (olcsó kondik, rossz szerelési minőség), akkor minek megvenni egyáltalán? És onnantól, hogy FW-t kell cserélni már nem is egyszerűbb a telepítése, beállítása mint pl. egy Mikrotik vagy UBNT Edgerouter cuccnak. És utóbbiak hardvere azért sokkal időtállóbb azon felül, hogy az SW is teljesen jó gyárilag...