( Chain-Q | 2021. 06. 19., szo – 20:00 )

Tíz éves sztori, remélem jól emlékszem. Az Ustreamben melóztam, ahol a szomszédos Android csapat szopott mindenféle korai Androidos device-ok támogatásával. Rengeteg telón mindenféle gyártóspecifikus multimédia, kamera és egyéb frameworkok voltak, mivel a gyári Google cucc az adott feladatra vagy még nem létezett, vagy igen gyerekcipőben járt, így a gyártók mindenféle saját intergalaktikus innovációkkal jöttek elő, hogy támogassák a hardvereiket. A csapatnak kiadták, hogy valami belpiacos jappppán telót kell támogatni (hogy most japán piacszerzés, vagy valami befektetőnek benyalás ürügyén, arra már nem emlékszem). Valahogy sikerült is felvenni a kapcsolatot a gyártóval, hogy küldjenek SDK-t a cucc custom részeihez. Ők segítőkészen és lelkiismeretesen olyan jappppán módra ezt el is küldték.

Amikor megérkezett, akkor realizálta a csapat, hogy a Java sajnos támogat unicode identifiereket. A komplett SDK ugyanis japánul volt. Nem csak a doksi, gyakorlatilag a számokon, műveletjeleken és zárójeleken kívül minden. És nem romanizált japánul, hanem rendesen, kajni meg minden ahogy kell. Végül nem tudom hogy az Android csapat hogy oldotta meg a dolgot, de azért akkor röhögtem szegényeken.

Szóval, az unicode identifierek támogatása egy nyelvben leginkább arra jó, hogy az adott nyelvre recskázó computer scientistek kipipálhassák mint szükséges advanced fícsört, csak azért, hogy utána minden épeszű és kicsit is nemzetközi projekt linterből tiltsa az ilyesmit a build systemben. Nincs új a nap alatt.