( azbest | 2021. 06. 19., szo – 15:07 )

Amúgy nem vagyok róla meggyőződve, hogy itthon minőségibb a bérelt volnal szolgáltatás. Bár lehet a bérelt vonal és az üzleti csomag is két külön dolog. Az viszont biztos, hogy az irodánkban az üzleti telekom és az üzleti digi kapcsán is arra jutottunk, hogy mindenki balfasz. A telekomnál hónapokig nem tudták beállítani fixre az ip címet üzleti előfizetéshez. Hiába küldtek panaszra szerelőt, az ezzel nem tudott mit tenni, azt mondta üzletihez nincs ott a pipa a rendszerben a fix címhez :D Aztán valamikor valahogy megoldódott. 

A üveges digisek meg nem tudták, hogy a már behúzott üveg tényleg az övék-e az épületben, ezért újrahúzták. Aztán meg a régi iroda helyett az új iroda előfizetésének pppoe userét kapcsolták le. Ha jól emlékszem másik két szolgáltató először tagadta, hogy ott szolgáltatnának, pedig az előző bérlő által otthagyott - kikapcsolt - végpontok ott lógtak szolgáltató szerint felcimkézve a szerverszoba kábelrendezőjében. Mintha az ügyintézők nem akarnának szerződést kötni. Volt amelyiknél úgy lehetett elvágni a gordiuszi csomót, hogy nem a hivatalos cím utcájára, hanem a merőleges fal utcájára sikerült megtalálni, hogy mégis lehet.

Mindkettőben közös, hogy olyan privát ip tartományokat is behirdetnek a végpontra, ami iptv meg más buziságaik távmanagelésére kell. Kellemetlen, amikor kiderül, hogy ütközik belső hálózati tartományokkal.
Ugyanez a távmunkánál, az otthoni netet használó dolgozóknál is bekavarhat. Hogy ha nem teljes forgalom van átterelve a vpn-re, akkor van, hogy a netszolgáltató felé keres belső címeket. Persze plusz vpn opciókkal, paraméterekkel elvileg kezelhető...

Telekomnál némelyik kábel hwg simán netről elérhetővé teszi az ipv6 címeket. Nem lehet hivatalosan sehogy átállítani a felületén, hogy a belső hálózat ipv6-on ne legyen nyitva az internet felé alapból, pingelhető végpontokkal. Persze saját tűzfal meg hasonló dolgok megoldják, de otthoni felhasználóknál lehetnek meglepetések, hogy netről elérhető a gép és óvatlan megosztások nyitva vannak a világ felé. Szolgáltatói oldalon ki lehet kapcsoltatni az ipv6-ot.

Nekem telekomos koax van és mobilnetnek telenoros publikus "asztali" mobilnet csomagot használok. Még jókor kötöttem, amikor 2 sim kártya és egyéb extrák is belefértek kevesebb, mint 6000 forintba 100+100GB net mellé. 
A kettő együtt van talán 10 körül.