( nagylzs | 2021. 06. 18., p – 15:54 )

Amit én írtam, az, hogy a _papír_ alapú számlát kiküldheted 1. példányú PDF-ben (azaz Ügyfél fogja először kinyomtatni - amennyiben akarja papíron látni). Mivel a számla elfogadható pecsét és aláírás nélkül - így gyakorlatilag semmi különbség nincs aközött, hogy a számla kiállítója nyomtatja ki és borítékolja, vagy a befogadó nyomtatja ki a PDF-t.

 

 De igen van! Egész konkrétan le van az írva, hogy ha a számlát a vevő tisztán elektronikus úton kapja, akkor az elektronikus számlának minősül. A törvény szempontjából egyáltalán nem számít az, hogy később kinyomtatta-e valaki! Csak az számít, hogy papíron kapta meg, vagy nem papíron.

Természetesen abban igazad van, hogy ha a számla kiállítója és a vevője is azt hazudja, hogy papíron lett átadva, akkor valószínűleg soha nem derül ki. De ez pont olyan mint az a gyorshajtás, amikor nem kapnak el. Attól még hogy senki nem vette észre, az akkor is gyorshajtás, és ha valaki sokáig csinálja akkor ki fog derülni.

Egyébként az elektronikus számlánál más különbségek is vannak. Az elektronikus számlát kötelezően elektronikusan kell tárolni. Az a cég, amelyik a vevőnek e-mailben küldi ki a számlát, de a sajátját papír alapon kinyomtatja és úgy tárolja (és pl. adóellenőrzés során papíron szolgáltatja be), szabálysértést követ el, és büntethető. És ez halál komoly, és van is akit már büntettek emiatt.