( royal | 2021. 06. 18., p – 15:47 )

Ha már kész az onlineszámla adatszolgáltatás, akkor miért nem azt használod hitelesítésre, miért keresel külön szolgáltatót?

Az Online Számla 3.0 bevezetésével lehetőség van olyan módon is e-számlát kiállítani, hogy ahhoz nem szükséges külső hitelesítési szolgáltató, nem kell fizetni az elektronikus aláírásért és az időbélyegért sem. A számlázó programnak a NAV adatszolgáltatásban kell szerepeltetnie az elkészült PDF számla ellenőrző összegét (SHA3-512 hash), ez váltja ki a hitelesítési megoldásokat. Az ellenőrző összeg bármikor lekérdezhető a NAV rendszeréből a befogadó által is, de azért a számla mellett ezt is el kell küldeni a vevőnek.
Előnyei: a jelenlegi legolcsóbb megoldás, nem kell több féllel kommunikálni, az adatszolgáltatással együtt kész a hitelesítés is, ellenőrzéséhez nem kellenek speciális szoftverek.
Hátrányai: Külföldi számla befogadónak és magánszemélynek (azaz aki nem használ NAV onlineszámlát) nem triviális a hitelesség ellenőrzése...

Ez a fajta e-számla nem keverendő össze azzal, amikor maga az adatszolgáltatás (XML) az e-számla, mert az teljesen más...