( nagylzs | 2021. 06. 18., p – 10:27 )

> ps: ha jól tudom, akkor PDF-ben kiküldheted a számlát (mint eredeti példány) bár az igaz, hogy ez nem minősül e-számlának.

Ezt viszont Te tudod rosszul. Ezzel kapcsolatban nemrég jelent meg egy új tájékoztató füzet a NAV oldalán.

https://nav.gov.hu//data/cms558992/18_A_szamla_nyugta_kibocsatasanak_al…

Ebben a 11. oldalon világosan leírák a következőt:

> Így például elektronikus számla a kizárólag e-mailben megküldött számla, függetlenül attól, hogy a bizonylat adatai közvetlenül a számlázóprogramból kerültek az elektronikus üzenetbe vagy papíralapú számla szkennelt változataként.

Bár én itt látok egy logikai bukfencet (mert ha "papíralapú számla" akkor az már nem lehet elektronikus) de ez biztos csak elírás. A lényeg, hogy nem attól lesz elektronikus számla, hogy kinyomtatta-e valaki. Hanem az a meghatározó, hogy hogyan lett befogadva. Ha a vevő kizárólag elektronikus formában kapja meg (fogadja be), akkor az bizony elektronikus számla.

Egyébként az elektronikus számlára nem kötelező időbélyeget tenni, de ha nem teszel rá akkor saját üzleti folyamatokkal kell biztosítani a sérthetetlenségét. Erről is adtak ki újabb közleményeket, https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.html (ez 2021 Április 16-án lett frissítve) és ott már sokkal pontosabban van megfogalmazva az, hogy mitől elektronikus egy számla:

> Az áfa előírások értelmében a számla kibocsátása ténylegesen a számla számlabefogadó részére történő rendelkezésre bocsátással valósul meg. Ennek következtében elektronikus számlának minősül az eredetileg papír alapon előállított számla is, melyet azonban nem személyesen vagy postai úton bocsátanak a befogadó rendelkezésére, hanem úgy, hogy azt beszkennelve, elektronikusan továbbítják részére. Ezért elektronikusszámlának minősül a kizárólag e-mailben, egyéb elektronikus üzenetben megküldött PDF számla is.

Itt már nem "papír alapú" hanem "papír alapon előállított" számláról beszél.

Ezek alapján arra jutottam, hogy bár nem kötelező az elektronikus időbélyeg, de eléggé erősen javasolt kategória.

Közben elkezdtem nézni a linkeket amiket küldtél:

 

* A netlock ezen oldalát én is láttam, de ott nincsenek árak. De abból kiindulva hogy "telefonos időpontfoglalás szükséges", meg a netlock kft-ről ismert általános vélemények szerint ez tutira nem olyan áron van ami nekem elfogadható.
* E-szignót hagyjuk, amit küldtél az egy windows-os program, amivel a SAJÁT kulcsoddal tudsz aláírni. Nekem API-ra van szükségem, és harmadik megbízható fél általi időbélyegzésre és aláírásra.
* A digitoll egy vicc, egy időbélyeget kínáló cég http-re teszi a honlapját??? A 13 Ft / számla nem sok egy kicsit? Egyetlen nyamvadt számla aláírásért, arhciválás meg minden nélkül?