( Raynes | 2021. 06. 17., cs – 04:48 )

Ez elég gáz. Ráadásul sok helyen simán elfogadhatnák a pdf formátumot. Épp úgy megnyitja minden. Én ezért sem szeretnék sehová docx-et, xlsx-et küldeni, ha fent is lenne a rendszeren, nem akarom, hogy a fogadó fél belegányolja az én dokumentumomba a saját szájízes szutykát, és szétcsessze az egész doksit. Kapja csak szépen pdf-ben, csak megnézni tudja, átszerkeszteni nem. Ha nem tetszik neki valami, szól, újraküldöm neki átszerkesztve.

Ez is nagyon gáz, hogy .zip-et nem tudnak megnyitni. Az XP óta minden Windows kinyitja külön szoftver telepítgetése nélkül, és már jó egy évtizede minden Linux desktop disztróban van olyan tool alaptelepítésben, ami megnyitja, vagy fájlkezelő, vagy archívumkezelő, de valami mindig fent van, gondolom MacOS-en is alap min. egy évtizede. Aki nem tudja megnyitni, az echte gyépés, nincs mit rajta szépíteni.

Ami meg külön kínos, hogy még meg is indokolják, hogy nem ért hozzá, mert ő bölcsész meg jogász, meg nincs informatikai diplomája (ja, mert biztos kell hozzá), meg nincs neki ideje ilyen „műszaki” dolgokat tanulni, macska, gyerekek, bezzeg egész nap a Facebook csoportokban tobzódni, meg hülyeséget lájkolgatni-megosztani, arra van ideje. És még nem csak ez a laikus, ECDL Mancika réteg, még informatikai fórumokon is belefutni olyan szakavatottabb trollokba, hogy nekik csak is Win vagy csakis Mac, mert jajj, nekik működjön, nincs idejük vele foglalkozni, mert nekik életük van, meg drágaazideje, mérnökóra+fa, és a Linuxot reszelni kell, szar, soseleszdesktopéve, halottplatform, hagyjukmegszervernek. Bezzeg fórumon órákat trollkodi 500 topikban, meg híreket kommentelni, arra van ideje dögivel, te tanulni meg szakmailag fejlődni, azt nehogy már, mert elviszi a mentő.

Még néhány gondolat: ez nem annak a függvénye, hogy mi itt ezen az oldalon Linux meg opensource kockák vagyunk. Hivatali meg oktatási intézményes ECDL Mancikáknak azt kéne érteni, hogy a windowsos világ már nem olyan domináns, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ma már pl. sok embernek nincs is PC-je, csak teló, táblagép, azon neteznek, néznek mindent, és erre nincs Mikorfost Word. Van webes verzió, meg fingóapp szint, de ilyen szinten meg alternatíva Linuxon a LibreOffice, meg webes MS Office is. De mindenképp lehetőséget kéne biztosítani mindenkinek, mindenféle elterjedtebb formátum használatára. Leginkább pdf, és azért, mert akkor mindegy milyen programmal kreálják a doksit, az mindenütt megnyitható lesz és nem fog szétesni a formázás sem.

A másik, az az oktatási oldala: eleve sok helyen szövegszerkesztés címén Word-öt, táblázatkezelés címén Excelt, adatbázis-kezelés címén Access-t tanítanak. Ehelyett általános elveket és technikákat kéne, eleve minden órán más szoftvert és verziót használni, vizsgán meg random szoftver random verzióját. Azért, hogy a mechanikus bemagolásokat, betanult szokásokat (értelmetlen oda kell kattintani, nem értem miért gondolkodást) megakadályozzák, és inkább elvi gondolkodásra és gyakorlati problémamegoldásra menjenek. Ilyen beküldendő feladatmegoldásoknál is, ha az elbíráló csak docx-et tud megnyitni, odt-t, pdf-et, zip-et nem, akkor az már jó indikátor, hogy nincs azon a szinten, hogy szakmailag feladatmegoldásokat fogadjon és bíráljon el, inkább valaki hozzáértőbbre kéne bízni.