( chx | 2021. 06. 16., sze – 22:46 )

> Ha önellátóan akar megélni valaki és nincsen saját lakása

Adok egy proli jótanácsot/ökölszabályt, IT-tól függetlent. Ha ez a helyzet (azaz csórébéla vagy, nincs segítséged/tőkéd, én is megnyertem ezt), és az életben szeretnél saját vállalható lakást (hidd el: szeretnéd), akkor a fizud az adott régióra jellemző medián fizu min. 3x-a legyen, de inkább 4x annyi.

Világtrend a nagy/nagyobb városokban az ingatlan erős drágulása (beleértve a bérlést is). Miközben a bérlés rugalmassága és kiszámíthatósága elolvadt.

Példa. Csepeli vállalható panel 30 miska. Ha ne. 750k az income, 250-ből igencsak szerényen megélsz bérléssel, 500k a megtakarítás. 5 év a pecó (most hagyjuk a kamatokat/hozamokat/inflációt/hitelt). És ez BP alja. Eggyel nagyobb méretben tégla, eggyel jobb helyen 10 év így (60 miska). És még az is az alsó harmadban van. (És igen, elég sok a 10 év. Tőkét is kell építeni. Nyugdíjra, gyermekeidnek, ha vállalkoznál stb.)

Konkrétan Sopronban ne. 200k-ért portásnak se megyünk el. Az osztrák segédmunka ne. ~600k a magyar oldalon, és ilyen árak mellett az majdnem sovány.

Olvass Kiszámolót is :)