( Raynes | 2021. 06. 16., sze – 18:11 )

Ja, ez szerintem is kínos. Egy az egyben Win10, csak lekerekített ablakok, meg Start Menü és tálca helyett Mac-szerű dokk, amit vagy a Mac-ből vagy az Ubuntuból loptak. Hihetetlen, hogy van pofájuk új verziót kihozni, mikor semmi újdonság nincs benne, meg nem tudnak már mit kitalálni kínjukban. Azt is lefogadom, hogy a motorháztető alatt (kernel, drivermodel, fájlrendszer) még kisebb különbségek vannak a Win10-hez képest.

Mondjuk az is igaz, hogy majd csak 4 év múlva jelenik meg, így temetni túl korai lenne. Anno a többi korai Windows verzió buildje se nagyon hasonlított a tényleges kiadásra, így túl sok következtetést nem lehet levonni, max. csak annyit, hogy Win10 alapokra építkeznek, ami nem meglepő, mert nyilván lusták lesznek mindent kidobni, amijük van, és mindent a 0-ról írni. Pedig szerintem a 0-ról átírás jót tenne, utoljára a Vista volt olyan, hogy teljesen újraírt kernel, lényegesen megújult drivermodel, azóta az összes főverzió csak az előző pofozgatása. A Vista már vagy 15 éve jött ki, és 16+ éves kódbázis.

Meg én azt látom, hogy a Win98 óta a MS kínlódik, ME-nek nem volt sikere, 2000 nem élt meg sokat, Vista sem volt sikeres, Win8/8.1 sem. Az XP, Win7 sikeres volt, de az inkább véletlen, ha a nagy statisztikát nézzük. A Win10 meg csak azért nem lett óriási bukás számokat nézve, mert erőszakkal rátolták mindenkire, agresszív update, ingyenes frissítési időszak, OEM-ek lefizetése, újabb procis gépek frissítésének letiltása WIn7 alatt, stb.. Itt igazából az agresszió segített, nem az, hogy jó a termék. Így 22 év alatt kiadott 9 főverzióból összesen volt 2 sikeres (és ezek is ki lettek vezetve lényegében), ez elég rossz arány. Valahogy próbálnak irányt váltani, de sose sikerül, a minőség meg egyre silányul, nincsenek már hivatalos tesztelők, béta update-eket tolnak, minden össze van csapva, inkonzisztens GUI, ronda, stb.. Erőltetik a megújulást, de egyre izzadtságszagúbb már.