( Friczy | 2021. 06. 16., sze – 17:30 )

Ha ez is ilyen folyadékos holmi, ami majd eltömíti a lyukat, akkor szerintem nem az igazi. Ezek a defektjavító trutyik többnyire előbb-utóbb a szelepet is eltömítik, ez az egyik gyenge pontjuk. A másik pedig az, hogy egy élmény lesz, ha mégis ki kell cserélni, és jó néhány lyukat esetleg már megfogott, mert akkor tele lesz trutyival a külső és belső közti réteg.

Egyetértek azzal, aki azt mondta, hogy legjobb defektvédelem a jó külső. Természetesen használatfüggő is a dolog, ha terepen mész, rózsabokrok, tövisek közt, akkor lehet, hogy nincs megfelelő védelem, tubeless-hívők esetleg majd azt javasolják.

Normál aszfaltos (időnként földutak) használatra egy jó külsővel többre mész. Continental Touring Plus külsőt használtam >3 évig, a végére már a futófelület kopott le a gumiról egész a defektvédelmi rétegig, emiatt kellett lecserélni. Soha nem volt vele defektem (kb. 15ekm volt benne). Az utódja egy Contact Plus lett, mert a Continental beszüntette a gyártását, azzal se volt gond, azt eladtam a biciklivel együtt. A mostani bringán Schwalbe Marathon Greenguard van, két éve járok vele, azzal se volt defektem. A fekvőbringámon Schwalbe Marathon Plus, ezt kevesebbet használom, de 5ekm így is van benne defektmentesen.