( Nyosigomboc | 2021. 06. 16., sze – 14:20 )

A konkret IC-t nem ismerem, de az infra taviranyitos protokoll a kovetkezo modon megy:

Van egy vivo freki (38kHz remlik, de szoktak varialni 36-40 kozt). Amikor 1-est akar kuldeni, akkor adott ideig ilyen frekivel villogtatja a LED-et, amikor 0-at, akkor meg nem (vagy kulonbozo hosszusagu pulzust kuld 0 es 1 eseten). Ez azert jo, mert a vevo oldalon ilyenkor nem szamit, ha fel van kapcsolva egy 200W-os lampa, vagy a Nap suti, vagy nem. A villogast megfelelo aramkorrel akkor is tudja detektalni, csak a "sotet" es a "vilagos" konkret erteke lesz mas-mas a kornyezettol fuggoen. A konkret kikuldott 0-1 sorozat eszkozfuggo, szokott lenni valami kutyure jellemzo prefix, amire reagal, es utana jon a tenylegesen megnyomott gomb kodja. Ezen kivul van, amikor ha hosszan nyomod a gombot, akkor ismetli a kodjat, van, amikor csak egy "az elozot ismeteld tovabb" kodot kuld helyette (ezt konnyen letesztelheted, pl. letakarod a taviranyito elejet, nyomva tartod a hangeroszabalyzo gombjat, es utana elveszed elole a kezedet).

Klimak jellemzoen az egesz beallitast elkuldik minden nyomasra, de van egy csomo variacio, akar meg egy gyarton belul is.

Az adas egyszeru, egy LEDet kell villogtatnod, jellemzoen egy mikrokontroller PWM-kepes pinjet konfiguraljak fel az adott vivofrekire, es engedelyezik meg tiltjak a 0-1 sorozatnak megfeleloen. Detektalaskor egy fokkal nehezebb dolgod lenne, bar talan analog modszerrel egy rezgokorrel is meg lehetne oldani. Szerencsere epp erre vannak nagyon egyszeru, filleres, 3 labu celeszkozok, amik a foldert es tapert cserebe kiadjak, hogy epp erzekelik-e az adott frekvenciaju jelet vagy sem (lehet, hogy par tipus akar a 0-1 sorozatot is dekodolni tudja).