( ggallo | 2021. 06. 16., sze – 10:13 )

Érdekes az arroganciád ebben a helyzetben, mikor egy alapvetően igen egyszerű dolgot kérdezel meg, de nem tetszik az alapvetően egyszerű válasz.

Nem működik "kicsit másképp" a MT. Sőt, a felhasználónak pont ugyan úgy kell a konfigurációt megírnia minden eszközre, és az OS dönt, hogy tud-e hardware offload-ot csinálni, vagy CPU-ból kell megoldania a feladatot. Minden switch-ben van CPU is és valamilyen ASIC is (esetleg integrálva egy IC-re), ez nem MT jellegzetesség. Router esetén lehet olyan, hogy csak CPU van (pl. CCR10xx sorozat), nincs mellette külön switch ASIC.

Egy ilyen felállásnál nagyon nem mindegy az eszköz választás, mert a jó switch-ek gyengék CPU-ban (így router-nek nem jók), az erős CPU-s router-ek meg gyengék switch oldalon (így azokon natív HW VLAN-ozás nagy teljesítménnyel általában nincs). De ez minden más gyártónál is így van, nem azonos feladatra szánják az eszközöket. Azért nem mindegy a konkrét eszköz (amit nem specifikáltál), mert ugyan azzal a konfigurációval menni fog az összes fajta eszköz, csak a teljesítményük fog durván eltlérni a hardveres képességek különbsége miatt. Mikrotik switch vonalon durva különbség van a CRS1xx-2xx és a CRS3xx vonal között, az utóbbi az újabb sorozat, jelentős HW gyorsítási (offload) képességekkel.

Amit leírtál, egyébként sima layer 2 switch feladat, VLAN-okkal, és trunk, access port konfigurációkkal.

Az IP tartományok közötti átjárás korlátozás meg layer 3 router feladat, ezt bridge filterrel finoman szólva sem lenne praktikus megoldani (de egy része úgy is menne). Általában igaz lesz, hogy bármely MT switch nem fog tudni 1 GbE sebességgel sem route-olni két VLAN IP tartománya között, ezt vedd figyelembe.