( Raynes | 2021. 06. 15., k – 19:16 )

Nem, ebben nincs igazatok. Zseniális, terminálos, keyboard driven kliens, nagyon könnyen és gyorsan használható. Használtam is egy időben, de csak kényszer miatt váltottam vissza Thunderbirdre. Az oka: rohadt Google ragaszkodott hozzá, hogy a neomutt nem biztonságos alkalmazás, mert profitmultik nem hitelesítették, és nem babzsákfejlesztők (©® by hajbazer) írták. Engedélyeztem, hogy ilyen alkalmazások is hozzáférjenek a fiókomhoz (eleinte csak a neomuttot adtam hozzá biztonságosként, majd minden alkalmazást), de ezt rendszeresen elfelejtette, ami odáig fajult, hogy naponta visszaállt blokkolásra. Így meg nem tudtam használni, más bajom nem volt vele. Levél szerkesztésénél a vim-et hívta meg.

Nekem minden alkalmazásom ilyen terminálos szinte, 1-2-őt leszámítva (Firefox, Thunderbird, Steam, játékok, Goldendict, de ez utóbbit váltom kifelé saját fzf-es megoldással, ha összejön). Gyorsak, egyszerűek, 0 erőforrásigény, 0 ms betöltési idő, nincs komplexitásuk, így nincs ami eltörjön meg biztonsági lyukas legyen rajtuk, gyorsan frissülnek, nincs bloatság, átlátható, multiplatformos, stb.. Pl. vim/neovim (retró rendszereken, mint pl. DOS inkább elvis editor), Vifm (jó még lf, nnn, ranger, mc), calc/python, saját scriptek, btcli/transmission-cli, cal/calcurse, htop-vim-git, mpv, zathura, imv, cmus/ncmpcpp, ffmpeg, sox, imagemagick covert/display, cli audio encoderek és cli tömörítők, youtube-dl, redshift, light, a bspwm-et is bspc CLI progival irányítgatom, képernyővédőnek + lockernek asciiquarium alock-kal, XeTeX fordító, pandoc, táblázatos feladatokhoz vagy sc-im vagy R interpreter, irssi, gnu gpg vagy pass jelszómenedzsernek, qemu-kvm, tmux vagy byobu, de még prezentációt is lehet csinálni lookatme markdown + figlet/toilet, stb.. Primitívnek, meg elavultnak tűnhetnek, de nagyon hatékonyak. A titkuk a billentyűzetes irányítás (sok közülük vi/vim-es irányítású, ami Bash-ban, zsh-ben, readline-ban, stb. is beállítható, sőt még böngészőben is), mert teljesen eltérnek az egerészős filozófiától, de pont ez a lényeg, hogy ha gépírásmódban használja az ember, akkor a billentyűzet hatékonyabb, nem kell kinyúlkálni egérért, tapipadért, nem kellenek dokkok, menük, ikonok, témák, stb.. Plusz külön hasznos, hogy szerveren is használhatók meg olyan egyéb gépen, ahol nincs grafikus felület, vagy van, de pl. el van törve és nem működik, ezek a minimalista progik többségében mennek konzolból is, ha csak konzolod van (akkor is, ha valami ócska serial debug konzol áll csak rendelkezésre valami embedded eszközhöz vagy régi géphez). Elsőre kontraproduktívnak tűnhetnek, míg az ember nem tanulja meg a használatukat meg nem szokik hozzájuk. Sokszor saját scripttel tovább szelídíthetők, meg nagyon részletesen konfigurálható a működésük (de ezekkel a konfig könnyen menthető is, és többet nem kell konfigurálgatni az életbe, hanem új rendszerre is átvihetők könnyen a beállítások), könnyen bővíthető a funkciójuk. Plusz a kinézetük sem olyan rossz ám ezeknek, mint per default egy 16 basic color konzolos screenshotról tűnnek, 256color, truecolor terminálban, rendes színtémával, modern fontokkal, nagy felbontásban, Unicode grafikus szimbólumokkal nem is néznek ki rosszul, modern, minimalista, distraction free kinézetet lehet csiholni alájuk, egyáltalán nem olyan primitív, hányinger, mint azt sokan tapasztalják első nekifutásra.

És még mielőtt mondanátok, hogy ezeket csak ilyen retrózó divatember, hobbisták és őskövületek használják, csak mondom, hogy elég sok híres nagy is ezekkel tolja, pl. Kroah-Hartmann vim/neomutt, Torvalds uemacs/neomutt, de a neten is ha rákerestek ilyen vim-es előadásokra, látszik, hogy milyen sok coder, előadó, stb. használja, még sokszor Mac-esek is! Igen, ki vannak menve a divatból, mert a legtöbb fejlesztő GUI editorokat használ (Visual Studio Code, Atom, Sublime, Notepad++/notepadqq, Emacs), de ez nem azt jelenti, hogy nagy öregek elavultak, csak hogy nem favorizálják már őket.

Az Emacs határeset, mert az GUI-s, de van TUI módja is, ami megy grafikus felület nélkül is, és minden bele van építve, így aki nagy emaxxxer, ki sem kell lépjen belőle, beépített fájlkezelő (dired), terminál (term), prezentáció/doksiszerkesztő (org-mode), git-kliens (magit), böngésző (eww), mail kilens (mu4e), news/RSS feed olvasó (gnus), SSH kliens, stb.. Így ha belép akár egy konzolon, szinte mindent megold belőle. Én nem használom, de el kell ismerni, hogy ez sem annyira rossz workflow, igazi svájci bicska, értő kezekben csodafegyver. Megtanulni ezeket eleinte meredeknek tűnik, de megtérül később. Plusz ezek régi, bevált, bizonyított toolok, nincs az, hogy most hype-je van, így most ezt kell tanulni, de 1-2 év múlva lesz helyette más. Ezek már ilyen 30-40 éve jelen vannak, nem mennek sehová 10-20 év múlva sem, el nem avuló tudás.