( Gyuszk | 2021. 06. 15., k – 15:31 )

Az én szememben az androiddal az a probléma hogy a gyártói ROM-ok, beleértve az android one disztribúciót, problémásak, kerülendők, rosszak. (erről beszéltem egy csomó másik threadben, hogy miért).

Számomra elfogadhatók a custom romok közül a jobbak (pl. LoS), használom is őket minimális gapps csomaggal. Minden fajin, csak az a probléma hogy a google egyre szélesebb körű device tampering ellenőrzésekre ad lehetőséget a safetynet apin keresztül, igy fokozatosan egyre több app kiirja, hogy ez a telefon módositott/rootolt, és az app rögtön letiltja, leállitja magát (banki illetve hasonló appok szokták tolni, de néha meglepő appok is dobják, pl telekom appja). Ezeket az appokat nem tudod használni, csak gyártói ROM-on, amiket meg nem szeretek.

Csiki-csuki, egyértelmű hogy a custom romozás napjai számolva vannak, hiszen a custom romhoz bootloader unlock kell, amit a safetynet kiszúr, az app meg közli, hogy nem akar működni. Erre most jöhetne az hogy na de bakker, a telekom appja egy szar, töröld és és örülj neki hogy nem működik, pedig én szeretném használni, van olyan funkciója ami már jól jött (csak akkor még iphone -om volt). Plusz semmi garancia arra, hogy egy random napon az OTP, Revolut, bármilyen fontos app pont ugyanezt fogja kiirni, és ott állok majd mint a fakutya, mert nálam ezek az appok szolgáltatásokat valósitanak meg, vagyis nem véletlenül és poénból vannak a telón, hanem használva is vannak.

Ezzel ellentétben az iOS úgy van összerakva gyárilag, ahogy számomra elfogadható, és nem érzem a kényszert a módositására. De egyébként is, 30-40 éves korom környékére elértem oda, hogy jobban szimpatizálok egy olyan telefonnal ami gyárilag az én értékrendem szerint néz ki/működik/csinál dolgokat, és nem óhajtok most már órákat/napokat abba feccölni, hogy az aktuálisan menő hacking toolokat és eljárásokat végigszopkodjam a telefonon. Kimúlt ennek az érdekességfaktora számomra.

A gyári Androidok meg szarok, egy csomó bajom van velük.

Kb. ez a story, nem egészen részleteiben kifejtve.