( _Franko_ | 2021. 06. 13., v – 19:34 )

Értem, tehát eljutottunk oda, hogy ha nem veszem meg minden évben a legújabb™, legnagyobb lumen/wattos termékét multiéknak, akkor pazarló™ vagyok. Miközben meg telibe szartad, hogy a LED-gyártás milyen bányászati tevékenységgel, energiafelhasználással, környezetszennyezéssel jár, nem beszélve a 6000 km-ről idepöfögtetését a kínai szar LED-eknek. Ehhez képest kutyahúgy, amit a magyar gázturbinás erőművek szennyeznek, hogy járassák a 200 W-os izzómat.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Az a különbség köztünk, hogy te az átkozott befektetőlogikád mentén értelmezed a pazarlást, én pedig az adott energiát felhasználó eszköz adott időben működtetésének értelmét tekintve. Ha ezt képes lennél megérteni, akkor nem kimagyarázásnak tekintenéd, amit mondtam és lehet, hogy nem is vitatkoznánk egymás mellett elbeszélve.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

Mert kevesebbet fogyasztok, tehát teljesen értelmetlen azon rugózni, hogy milyen energiahatékonyságú lámpával világítok.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot

Leírtam a 200 W-os izzós topikban, hogy miért nem szeretnék kínai szar LED-et. A kényelemnek ehhez max. annyi köze van, hogy a meleg fényű világítást jobban szeretem, hangulatosabbnak tartom, de ez is inkább ízlés és nem kényelem kérdése. A fő érv a kínai szar LED-ek ellen a tervezett elavulásuk, a silány alapanyag, amiből készülnek, az emisszióvesztés (igen, a LED-eket is érinti, azon belül a fényporos-foszforos fehér LED-eket) és az, hogy 6000 km-ről kell őket idepöfögtetni. A tápegységeikkel szándékosan túlhajtják őket, hogy hamarabb tönkremenjenek, ezért látható Budapest minden utcasarkán legalább egy kirakat, ahol legalább egy LED villódzik. Ellenben, egy 2000-es években gyártott 200 W-os Tungsram izzó, ha találsz a retro piacon, köszöni jól van, nem ég ki, főleg ha dimmerrel használod. Ez nem ideológia, hanem tapasztalat.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Nem szalmabáb, mert nem állítottam, hogy te valóban ezt csinálod. Bemutattam az átkozott befektetőlogikád egy példán keresztül, aminek talán jobban érezhető az abszurditása.

Hát, ezt nevezzük szalmabábnak, úgy látom, te azt se érted, hogy mi az érvelési hiba, amiket oly szeretettel mások orra alá dörgölsz...