( Raynes | 2021. 06. 13., v – 19:03 )

Persze, hogy nem ismeri, mert nem LaTeX. Pont az a lényege a sima TeX-nek, hogy csak a Knuth-féle alap TeX parancsokat ismeri, és nem a Lamport-féle makrók mentén működik. De emiatt jóval egyszerűbb, gyorsabb, frusztrációmentesebb, nincsenek doksitípusok, mindenféle csomagok (amiket így paraméterezni se kell), nincsenek idegesítő begin-end struktúrák, minden döntést pontosan a kezedbe ad, plusz a modern TeX- variánsokban UTF-támogatás, meg modern fontok támogatása. Így nagyon-nagyon sok szívást élből lehet elkerülni.

InDesignt lehet nem szeretni. Az Apple-t meg az Adobe-t én se szeretem, tipikus divatmajom, öltönyös-nyakkendős, kommersz, technológiai antitalentumokat kiszolgáló multik, de sajnos a TDP-s szakmát ők határozzák meg régóta. Ez ilyen megszoksz vagy megszöksz alapon megy, nem egyetértés szerint. Csak arra akartam rávilágítani, hogy már kb. 20-30 éve ők fütyülnek, nem az MIT, MTA, BME meg hasonlók. Nem kötelezőségi alapon, csak mivel a legtöbben az InDesignt használják, így a szakma meg az olvasóközönség is ehhez szokott hozzá, kinézetre, ízlésre, stb.. Nyilván mivel én se szeretem, nem használom, pláne, hogy natív linuxos változat sose lesz belőle, de mikor TeX-et használok, akkor meg figyelembe veszem jelenlegi szokásokat (európai pontrendszer, frechspacing, optikai margók. Adobe OpenType fontok. stb.), és igyekszek minél kevésbé eltérni. Én is klasszik LaTeX-kel kezdem, de nagyon utáltam mindig is, nehézkes, elavult, ronda default betűtípusokat, modern kódolások támogatásának hiánya, mikrotipográfiai feature-ök hiánya (pl. optikai margó), egyéb hiányosságok (pdf-támogatás, CMYK kódolás, modern verktorgrafikus formátumok, európaitól etérő írásirányok támogatása), stb., ezeket a modern variánsokban megoldották.

Szerintem már már a LaTeX-nek nincs sok értelme a sima TeX ellenében, egyedül, ami hiányzik, hogy van egy-két jó LaTeX-es csomag, ami nem megy sima TeX-en (mindenféle kacifántos bekezdésformázó, meg borítéktervező csomag), meg pl. a Beamer elég kényelmes prezentációs sablon, de nincs plain TeX-es párja. A LaTeX-hez inkább ma már csak az akadémiai életben ragaszkodnak, amikor ki van osztva, hogy egy meghatározott sablont kell használni, meg BibLaTeX-et a hivatkozásokhoz, és nem lehet ettől eltérni, különben nem fogadják be a publikációt, ez valóban szívás, de akit ezért fizetnek, az lenyeli.

De a sima TeX sose fog elavulni. Mindig is jobban fogom preferálni az InDesign-nál. Utóbbi kő keményen fizetős, platformhoz kötött, kell alá egy modern gép, ami futtatja a modern bloat OS-t, ami támogatja a legújabb InDesign verziót. Ezzel szemben a *TeX-alapú megoldások elmennek bármin, a sima TeX-megoldások akár egy ősrégi P2-P3, P4 Celeron, Intel Atom procin, RPi-on is elfutnak, vagy elméletileg DOS-on, nevetségesen kevés RAM-mal, grafikus felület nélkül is, forráskód szerkesztésére meg elég egy vi/vim/elvis, Emacs/uemacs, jed, ee, nano. Plusz mivel a TeX markdown jellegű, ezért könnyen automatizálható, konvertálható, mindenféle másik markdown-jellegű formátumból, gyorsan, veszteségmentesen, sed, grep, awk, stb.-t használó scriptekkel, meg TeX-be ágyazott dinamikus kódrészletekkel, így ilyen automata riportok gyártására is jó, meg könnyen konvertálható html-be, markdown-ba, plain text-be, egyszerű plain text editorral szerkeszthető, stb.. Ez az előnye mindig is ott lesz egy GUI/WYSWYG programhoz képest, amit egerészésre terveztek.