( hajbazer | 2021. 06. 13., v – 17:41 )

Lámpája és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt az izzójuk bekapcsolva, mint egy LED világítótest, akkor pazarolnak. Látod, milyen egyszerű ez?

Ha többet fogyaszt a LED világítótestjük, mintha fel se kapcsolják, akkor pazarolnak. Látod, milyen egyszerű ez? Nem ilyen egyszerű, hanem ennél sokkal egyszerűbb: Ha az adott világítótest (akár LED, akár izzó) úgy van bekapcsolva, hogy számodra nincs értelme, hogy menjen, mert nem tartózkodsz a helyiségben, akkor pazarolsz. Én 200 W-ot, te meg annyit, amennyid a kínai szar LED-jeid fogyasztanak, meg amennyibe az új széria legyártása kerül, amikor majd nekiállnak villogni a tervezett elavulás miatt kiszáradt tápegység kondenzátorok miatt.

Ha van értelme, hogy világítanak, akkor nem pazarolsz, hanem esetleg többet fogyasztasz. Ehhez nem kell egyetértened semmiféle ideológiával, csak a józan eszedet kell használnod, hogy megértsd. Ugyanez a helyzet a telefonokkal és ezért tettem fel a kérdést és kerestem az értelmét annak, hogy miért vannak bekapcsolva éjszaka repülőgép üzemmódban. Amire részben kaptam is értelmes választ.

Mi van, ha ők így éjjel bekapcsolt telefonnal is kevesebbet fogyasztanak az átlagnál?

Akkor nem pazarolnak. De nem fogyasztanak kevesebbet az átlagnál, mert ha kevesebbet fogyasztanának, akkor én fogyasztanék többet az átlagnál. Azt meg már megbeszéltük, mi van akkor.

Másrészt, ha az év minden napján be van kapcsolva a telefonjuk és nem kapcsolják ki éjjelre, az annyi energiatöbblet, mint amennyit te 36 percnyi világítással elpazarolsz a 200 wattos izzóddal.

Mondta Frankó Mérnök Úr, aki a számítógépét is 0-24 járatja, igencsak sajátos kényelmeskedő "indokolásával".

Zabál mondjuk 50 wattot a gép alvó monitorral dolog nélkül, az 16 óra alatt 800Wh, az 30 forint... a melós meg eltököl legalább öt percet, amíg a gép elindul és megnyitogatja mindenét, ahol tartott, az mérnök óradíjjal minimum 600 forint.

Jó, nincs ennyire kicentizve a munkaidő, de én például rühelltem mindig mindent újra megnyitni, szerverekhez kapcsolódni és a többi, teljesen kiestem a feladatból, amit tegnap otthagytam. [1]

Vagyis 8 órás munkaidőt feltételezve évente 292 kWh-t pöfögtet el a semmibe, 16 órát járatja a gépét értelmetlenül, csak azért, hogy a kis ötpercét megspórolja. Ebből én napi 4 órát tudnám égetni a 200 Wattos izzóm, teljes fényerőn, az év minden napján. A valóságban viszont kb. napi 1-2 órát van felkapcsolva és akkor sem teljes fényerőn. A számítógépemet viszont lekapcsolom éjszakára. Tehát pazarló Frankó Mérnök Úr számonkéri a pazarlást olyan példát emlegetve, ami nem pazarlás.

Nem, ez pazarlás, mert kényelmi és ideológiai okokból ragaszkodsz egy pazarló technológiához.

Részedről jóval nagyobb pazarlás, mert az ötperc hidegindítás megspórolása által adott kényelm illúziója miatt ragaszkodsz a számítógéped 0-24 járatásához és te éjszaka nem használod a számítógéped. Én viszont a szobában tartózkodom, amikor megy a 200 W-os izzó.

A valóságot önmagából kifordító logikáddal végiggondolva az sem pazarlás, hogy a kocsid motorját is járatod éjszaka, valamilyen gyártói vagy Totalcar-on látott idealizmussal megmagyarázva, hogy akkor kevésbé kopnak az alkatrészek, mintha reggel hidegen elindítod. Pedig ez is ugyanúgy benzinpazarlás lenne, mivel nem ülsz az autóban és nem mész vele sehova. De te szeretnéd azt a 10 percet megspórolni reggelente, amíg átmelegszik a motor és elindulhatsz azonnal, mert mindent azonnal akaró óriáscsecsemő fogyasztót neveltek belőled a reklámok és egyébként is az órabéred több az alatt a 10 perc alatt, mint amennyibe az éjszaka alapjáraton elfogyasztott benzin kerül. Akinek meg ezzel problémája van, az irigy™ a magas órabéredre.