( hajbazer | 2021. 06. 13., v – 14:44 )

A szimpla matematika az, hogy a 200 wattos izzóddal 6 másodperc alatt elhasználod azt az energiát, amit szerinted azok pazarolnak, akik nem kapcsolják ki a telefonjukat éjjelre. Minden más egy csúszós lejtő nevű érvelési hiba a részedről és persze a szokásos relativizálás.

Telefonja és embere válogatja, hogy pazarolnak-e. Ha többet fogyaszt a telefonjuk éjjel bekapcsolva, mint kikapcsolva + reggel bekapcsolva, akkor pazarolnak. Addig viszont nem jöhetsz a 200 Wattos izzóval, amíg az átlag villamosenergia fogyasztónál kevesebbet fogyasztok.

Az a fogyasztói hozzáállás okozza a félreértést, hogy az egy év garanciás 10 ezer forintos terméktől ugyanazt az élettartamot, kényelmet és teljesítményt várja el, mint az egy év garanciás 100 ezer forintos terméktől.

Szerintem ilyen nagyságrendű félreértés nincs a fogyasztóknál. Nagyjábók 30-10 ezer vagy 20-10 ezer forintos arányban van. Az pedig annak köszönhető, hogy a reklámok lehazudják a csillagokat az égről és mindig a 10 ezer forintos kínai hulladék megvásárlására ösztönzik az átlag fogyasztót. Pláne, ha akciós, akkor még maga a kiskereskedő is ezt teszi.

Na, vannak emberek, akik úgy élnek, hogy a család, a gyerekek és a barátok a nap 24 órájában számíthatnak rájuk. Always online menedzserek? Nem. Egyszerű emberek, akik törődnek másokkal.

Rendben. Én is egyszerű ember vagyok, aki törődik másokkal. Emellett viszont magammal is törődöm, ezért a pihenőidőmet tényleg pihenéssel töltöm, nem telefonügyeletben.

Aham, tehát a the 200 wattos izzód 6 másodperce az nem pazarlás? Mások 8 órája pazarlás?

Ha nem nyúl a telefonjához, akkor igen. Én világítok az izzómmal és lekapcsolom, amikor nem kell. Pazarlás az lenne, ha bekapcsolva hagynám az izzót a másik szobában úgy, hogy közben elmegyek aludni.

Nálad a pazarlás egy ideológiai hátterű valami, ami nem számszerűsíthető, mert mindig találsz valami kifogást, hogy a te pazarlásod miért indokolható.

Jelenleg azért, mert az átlag okostelefontapicskolóknál (meg úgy az átlagembereknél) kevesebbet fogyasztok. Ha többet fogyasztanék az átlagnál, akkor valóban el kéne gondolkodnom rajta, hogy szükség van-e 200 Wattos izzóra, illetve hol máshol lehet lefaragni a fogyasztást.

Te váltogatsz a pazarlás és a always online menedzsermód között, éppen milyen kedved van, illetve mivel tudsz jobban terelni.

Két különböző dolog. Azért váltogatok közötte, mert összemosod őket.