( Raynes | 2021. 06. 13., v – 00:19 )

Szerkesztve: 2021. 06. 13., v – 00:19

A nyitóhozzászólást írd majd át, ha nem vagy fáradt. Elég zagyva, először azt írod, hogy bizonyos írásjelek után, de zárójelben az van, hogy az írásjel ELŐTT. Itt most a frenchspacing hiányára gondoltál, mikor a mondatzáró írásjelek után nagyobb szóköz van, vagy arra, hogy a ! és ? előtt van a félszóköz?

A kérdés többi része se világos, most akarod, használni, vagy nem akarod? Érdemben segíteni nem tudok, mert én nem használok ilyet. Mint szoktam írni, LaTeX helyett sima plain TeX-et használok, semmi MagyarLaTeX, semmi Babel, semmilyen más spéci csomag, semmi LaTeX font (helyette OpenType van) de én épp ezért el is kerülöm ezeket a problémákat. Használom a magyar nyelvű forrásfájljaim elején a \frenchspacing TeX parancsot (nincs nagyobb szóköz a mondatzáró írásjelek után, ami a default viselkedés lenne) és a \uselanguage{hungarian} parancsot is, ami egy apró, hungarian.def elválasztási szótárat tölt be, ami a TeXlive alaptelepítésének a része. Természetesen nincs félszóköz a ? és a ! előtt. Nem véletlen, hogy a zárt forráskódú, modern kiadványszerkesztők se használják ezeket a feature-öket, azért, mert már senki nem használja, nem elfogadott. Régen is csak pár ember különcködött vele. Meg így nem függök sem az MTA-tól, sem a BME-től, meg hogy valaki támogasson, meg elavult csomagokat frissítgessen.

Ez a ! és ? előtti extra szóköz teljesen felesleges, régen is csak azt a célt szolgálta, hogy pár igénytelen betűtípusnál nagyon rálóghatott az írásjel egyes betűkre, de ezt modern fontoknál a kerningtáblában eleve jól adják meg, meg kézzel is lehet módosítani a kerninget, és nem kell félszóközökkel gányolni, amiben pont az a rossz, amit te is írtál, sortörésnél rosszul néz ki, meg nem is minden betűtípus és betű igényli. Azért nincs implementálva modern szedőprogramoknál, és ezért nem kérik ki róla az MTA/BME véleményét se. Ma már az a standard, ami az InDesignban van, azt követem én is, csak TeX-ben.