( hajbazer | 2021. 06. 12., szo – 21:20 )

0,3 Wh energiát fogyaszt

Telefonja válogatja. Nem mindegyik ennyit fogyaszt, csak általánosítasz, mint mindig.

Mondok jobbat. Vegyünk egy viszonylag nagy okostelefon-akkumulátort, mondjuk 4000 mAh-ásat. Ebből 3,8 V-on 15,2 Wh az elfogyasztható energia. 15,2 Wh-t a 200 Wattos izzó 5 perc alatt fogyaszt el, mintha LED világtást használnék. A pofámat azért nem fogom mégse befogni, mert..

  • Egyáltalán nem az elektromos hálózatból való energiafelhasználás oldaláról fogtam meg a dolgot és nem is emiatt tettem fel a kérdést.
  • Az okostelefon újravásároltatása, az ezzel járó évenkénti legyártása (annak minden fázisát figyelembe véve, a bányászattól a legyártáson át a csomagoláson keresztül a szállításig), 6000 km-ről idepöfögtetése jóval nagyobb környezetszennyezést okoz, mint a 200 W-os izzó használata.
  • Az akkumulátorból elfogyasztott energia jóval több környezetszennyezés, mint a hálózatból elfogyasztott, ugyanis az az akkumulátor élettartamát csökkenti és közelebb hozza az újravásárlást. Emellett a feltöltésnél is van némi veszteség.

Szóval, a pofádat most inkább te tedd takarékba.

mielőtt újra nagy erőkkel nekilendülnél, hogy rajtad kívül mindenki pazarló

Nem hiszem, hogy rajtam kívül mindenki pazarló. Azt gondolom, hogy a 60% (ami bár a többségmániás, fősodratú szemellenződnek lehet, hogy mindenkivel egyenlő, de számomra nem jelent mindenkit) egészségtelen always-online menedzsermódban éli az életét, ami sokkal inkább a saját mentális egészségükre veszélyes, mint okoz árampazarlást.