( Nyosigomboc | 2021. 06. 10., cs – 18:46 )

Felteszem, van valami php-s weboldalad, amit vagy mas megirt neked, vagy valami letezo engine felparameterezve, modulokkal. Jo tippeket kaptal, es valami ilyesmi lesz is a megoldasban, de en nem erre indulnek el.

Ha van egy oldalad, akkor ne kezdd el megkerulni, es korbefejleszteni, hanem hasznald fel! Ha MySQL-t haszal, akkor mar lesz benne valami, ami a mysql/mysqli/PDO/egyebet felhasznalja, mar csatlakozik is hozza, es az eredmenyt is lekeri, csak meg kell adni neki a lekerdezest. En elso korben megprobalnam megkeresni benne, hogy ez a resze hogy mukodik (forrasban rakeresel ilyesmikre, hogy select, insert, update, delete, stb..). Ha van valami modul rendszere (pl. Drupal/Joomla/Wordpress is rendelkezik ilyesmivel), akkor azt is megerheti megnezni, es nem beletaknyolni a sajatodat, hanem modult irni, mert akkor frissites utan sem leszel meglove.

Ha ezt megnezted, akkor erdemes megerteni az adatbazis szerkezetet (legalabb az itt relevans reszeit). Ebben segithet valami DB nezegeto program. Szinte biztos, hogy nem db lesz a megfelelo tablanev, de lehet, hogy a users sem jo (jo, tudom, az inkabb pszeudokod volt). Ezen kivul mi tortenik, ha egy felhasznalot torolnek? Veglegesen torlodik (ezaltal eltunnek pl. a hozzaszolasai is), vagy logikai torlest hasznal, szoval a users (maradjunk a pelda kedveert ennel a nevnel) tablaban van egy - mondjuk - deleted oszlop, ami defaultban false, es torleskor true-ra all (vagy default NULL, es torleskor beallitod a torles idejere). Ez azt jelenti, hogy ha az aktiv, nem torolt felhasznalok szama az erdekes, akkor a korabbi SELECT COUNT(guid) AS felhasznalok_mennyisege FROM users; lekerdezes SELECT COUNT(guid) AS felhasznalok_mennyisege FROM users WHERE deleted is null; lesz (vagy WHERE deleted=false vagy ilyesmi). (persze a megfelelo neveket meg kell nezni)

Ha a csatlakozas es a lekerdezes megy, es tudod a pontos SQL parancsot is, akkor mar relative fajalommentesen ossze tudod rakni a dolgot. Egyebkent sem az SQL sem a PHP nem nagy dolog, elegge gyorsan tanulhato (nekunk egyetemen egy hetveges hazi feladat volt valamit osszehozni PHP-ban es az Oracle DB-jevel, korabbi PHP tudas nelkul, es nem emlekszem, hogy barkinek problemat okozott volna).