( P3nész | 2021. 06. 09., sze – 00:12 )

Szerintem ez nem csak GDPR hanem alapvető emberi jog. Vannak olyan dolgok, amiket nem akarunk a nagy vagy akár a kis nyilvánosság számára se közzé tenni. Nincs olyan ember, akinek ne lenne, valami titka. Akár üzleti, akár magánéleti, családi, stb. Egyszer egy biztonsági ellenőrzés során megkérdezték, hogy zsarolható vagyok-e. Erre azt mondtam, hogy mivel van gyerekem, ezért zsarolható vagyok. (A gyerek itt cserélhető bármelyik szerestünkre.) Szóval szerintem mindenkinek vannak titkai. Ha vannak titkaink, akkor azokat szeretnénk annak is megtartani, védeni. 

Mivel nem vagyok informatikus, nem tudom minden egyes program kódját ellenőrizni, hogy az biztonságos-e. (Ha az volnék, akkor sem tudnám.) Szóval marad a bizalom, hogy bízom-e abban a szolgáltatóban. Ez pedig egy kényes kérdés. Nálam az alapvető, hogy nyílt forráskód legyen, mert azt bárki megnézheti, ellenőrizheti. A másik a cég, a szolgáltató átláthatósága, üzleti, tulajdonosi és működési szinten. Független auditálások, átlátható tulajdonosi kör, működés, illetve közzététel arról, hogy milyen adatokat adnak ki, mikor és mennyit adtak ki.(Tudom és elfogadom, hogy ki kell adni adatokat, mert ez az érdekünk, de nem mindent és nem mindenkinek.) És még ami bizalmat ad, hogy ha nem tudnak rólam és a kommunikációmról sokat. 

Ezeket külön-külön nem tudom ind ellenőrizni, értékelni, de együttesen bizalmat ébreszthetnek bennem és így használom is őket, vagy nem.