( hajbazer | 2021. 06. 08., k – 13:32 )

Egyetértesz velem, aminek örülök, de továbbra sem vagy képes szabadulni az újravásárlási láncolat tudatodba döngölt-plántált ideáitól, mint például az a fránya hatásfok. Ha a napelem fedezi a gyenge™ hatásfokú™ számítógép fogyasztását, akkor nem számít, mert nem lesz környezetszennyező az üzemeltetése. Sőt, sokkal környezetszennyezőbb újravásárolni, mivel az új modell legyártása, szállítása egyáltalán nem környezetbarát módon történik.

Szerintem ez akkor is zsákutca.

Nem zsákutca, egészen odáig, hogy a felhasználó elégedett a sebességével, a működésével és a kívánt feladatot elvégzi. Itt egy ilyen példából indultunk ki. Miért akarnánk megmondani például zitev anyósának, hogy neki igen is egy újabb gépre van szüksége, mikor benne még nem merült fel ez a igény?

10 évente kell egy új gépet venni

Szerintem pedig akkor kell új gépet venni, amikor elromlik és a javítása drágább (környezetszennyezőbb, fenntarthatatlanabb), mint egy új legyártása. Amúgy meg, bárcsak mindenki 10 évente venne csak gépet. Sokkal jobb hely lenne a világ.

Céleszközként még egy-két atom vagy régebbi core2duo el tud ketyegni valóban, de ott nem 100% a cpu kihasználtság.

Akkor még egyszer felteszem a kérdést: Otthoni használatnál miért gondolkodunk kihasználtságban? Adatközpontok, szerverfarmok esetében van értelme erről beszélni. Egy sarokban ketyegő home server esetén nincs. Kivéve, ha egyáltalán nincs semmire használva, akkor értelmetlen mennie.