( Raynes | 2021. 06. 07., h – 18:22 )

Ez az ain't broke, don't fix it szöveg is a lusták mantrája. Mondom, kifogáskeresés, meg nosztalgiából egy rég elmúlt korszak technológiához igazodás. Aminek a mai árakon már értelme sincs, mikor már a támogatott technológiákból a régebbi genesek is filléresek.

Igen, a COBOL-osok is lusták, 40-50 éve összegányolt, szalagos-lyukkártyás mainframe kódjaikkal, én elvből nem használnék olyan kódot, amit már nem ért senki, nem tud javítani. És minél előbb görgetik maguk előtt ezeket az ősi dolgokat, annál nagyobb szívás váltani. Egyébként meg nem mindig a technológia kora. Pl. a COBOL-nál régebbi Fortran, meg a kicsit későbbi C a mai napig jól tartja magát, vannak hozzá modernebb compilerek, új szabványok, szakemberek. Pedig kb. egy idősek, és aki már annak idején sem volt szemellenzős, az tudta, hogy melyikbe érdemes fektetni. Ez a COBOL annak idején is olyan volt, mint most a .NET, Silverlight, Adobe Flash, stb., hogy aki ért hozzá, már a megjelenésükkor nyomta a facepalmokat, hogy mekkora idiótaság, és mennyire nem szabad az ilyen hájpvonatra felülni.

XP-hez is úgy ragaszkodsz, hogy kb. semmi előnye nincs, csak hogy elmondd magadról, hogy te még használod. Ja, dual bootban, egy 64 bites rendszerrel, szóval nálad is egyre gyengül a dolog. Ezt is csak addig, amíg meg nem adja alatta magát a gép, mert az a dualcore AMD laptop nem fog ám örökké menni, elfáradnak rajta a komponensek. Kb. 3-5 évre tervezték, már így is sokszorosan túl használtad a tervezett használati idején, nem csak a hardverplatformot, de a rá való szoftverplatformot is. 15-20 évente azért tényleg nem konzumeridiotizmus lecserélni az ősi technológiákat. Ha itt most csak 5-10 évesről lenne szó, pl. egy 1-3. genes i5-ről, Win7-tel, arról tényleg lehetne vitatkozni, hogy jajj, ne dobassuk még ki, határeset.

De az a 14 éves Turion, ami a 18 évvel ezelőtti K8 architektúrán alapul, azon nincs mit ragozni, az már akkor sem volt valami jó gép, mikor anno újonnan vetted. És még mielőtt harsognád, hogy mennyire meg vagy vele elégedve, azért előtte nézz meg valahol egy modernebb gépet, nem kell csúcsgép legyen, egy teljesen átlagos, normál huszonakárhány inches FullHD IPS buget monitorral, alsó árfekvésű 4 magos Xeon/Core i/Ryzen procival, ma már alap 8 GB RAM-mal, SATA3/NVMe SSD-vel, modernebb, GTX 7xx/10xx vagy AMD R9/RX körüli GPU-val, és nézd meg, hogy azon milyen böngészni, hogy fut, stb.. Azért ezt a szintet írom, mert ezek ma már alap dolgok, nem luxus, nem megfizethetetlen (jó, most a GPU drága, de ez átmeneti). Nyilván nézhetsz ezeknél jobbat is, de azt csak azért nem indítványozom, mert akkor meg elkezded az anyagi részét ragozni. Azt a szerencsétlen Turiont egy C2Q is agyonveri 8 giga RAM-mal, és egy ősrégi 9800GT/GTX2xx vagy HD5770/7770 körüli GPU-val, meg egy normálisabb 720p TN monitorral. GPU-t csak azért ragozom ennyire, hogy ha netes videókat nézel, akkor pl. lássad, hogy egy modern codec-es 4K hogy néz ki ahhoz képest, amit te szoktál nézni, meg mikor GPU-s rásegítéssel renderel a böngésző vagy a linuxos kompozitor, hogy tudjad pödörni az ablakrángatásos és izomgörgetéses tesztjeidet. Linuxot is továbbra is ajánlom, nézegessed, hogy bootidőben, programok betöltési sebességében, sok apró fájl kezelésében, frissítési sebességben mekkora köröket ver egy Arch vagy egy kisebb Arco kiadás egy XP-re. Ne a CPU terhelést, meg a görgetést nézd, hanem a többit.