( hajbazer | 2021. 06. 07., h – 09:40 )

Nekem továbbra sem világos az a logika, hogy ha pl. egyszer-kétszer elmentem ételt osztani hajléktalanoknak

Nem világos, mert megpróbálsz ferdíteni. Nem egyszeri-kétszeri ételosztásról beszélünk, hanem több, mint 10 év folyamatos ételosztásról. Az Arch Linux például i686-onlyként indult 2002-ben és volt i686 támogatása egészen 2017-ig. Tehát, a buborékvalóságodban 15 évig osztottál ételt, minden nap, tekintettel arra, hogy Arch-ra naponta-kétnaponta jönnek frissítések csomagokat.

akkor milyen jogi vagy erkölcsi szabályrendszer kötelez arra, hogy életem végégig folyamatosan főzzek nekik

Jelenleg semmilyen. Erre mondtam, hogy hiányos a szabályrendszer ebben a tekintetben. Ettől függetlenül ugyanúgy hatással vagy tömegekre az ételosztásoddal, tehát közvetve felelős vagy értük. Pont úgy, ahogy akkor, ha méreganyag kerül az osztott ételbe.

egy bizonyos ideig, abból nekem nem következik, hogy életem végéig kell folytatnom azt a tevékenységet

Az sem következik belőle, hogy elzárkózz azoktól, akik tovább szeretnék ezt folytatni. Mégis megteszik a 32-bitet divatból kidobó disztrók babzsákmaintainerei. Szóval itt nem csak arról beszélünk, hogy 10-ből 8 divatból nem akar maintainelni egy architektúrát, hanem arról is, hogy a 10-ből másik 2 munkáját is megnehezítik, rosszabb esetben kiközösítik, akik így kénytelenek forkolni (a buborékvalóságodban: felépíteni egy új ingyenkonyhát, plusz költséggel).

És nem vagyok biztos, hogy otthagynám a munkahelyemet azért, hogy bizonytalan rendelkezésre állású állami pénzekből olyasmit csináljak, ami (már) nem érdekel.

Ez megint csak szélsőséges idealizmus. A korábbi édes paprika termesztéséért sem kellett ott hagynod a munkahelyed. Ugyanabban a minőségben és mennyiségben kéne csak folytatnod. Nem ipari méretekben.