( hg2ecz | 2021. 06. 06., v – 21:41 )

Ezzel próbálják rászorítani az embereket a haladásra.

Haladásra vagy csak agyatlan rohanásra?
Utóbbi alatt értem, hogy a szoftver ökoszisztéma "alkalmazkodik" a gyorsabb CPU-hoz (=nehézkesebb szoftverek születnek) és ennek megoldásaként "vegyél gyorsabb CPU-t, ha nem akarod hogy a tied szaggasson". Tényleg ez a haladás?

HTML és web: Tim Berners-Lee szöveges jelölőnyelvet akart arra, hogy a doksiba képek stb. beilleszthetőek legyenek. Lett benne űrlap, lett CGI, így például ezt a hozzászólást is meg tudtam volna írni 1995-ben az akkori webes technikával. Akkor leginkább még 386-os és 486-os PC-k voltak és boldogok voltunk.
Ami tény hogy fraknó lett azóta, hogy videókat le tudunk játszani kb. Pentium-II óta. Ebben a 64 bites MMX vektor utasítások segítettek sokat. (Pentium IV zabagép volt, az kuka. Az utolsó, Tualatin magos P3 hatékonyabb volt, ezt vitték tovább a laptopokban és utána Core2 néven.)

Azóta? Web gyakran valami javascriptes nem tudom mivé alakul, de valójában nem jobb, nem tartalmasabb.
Játékprogramok a Doom óta inkább csak erőforrás éhségükről híresek, illetve leköltöznek a telefonra. Tényleg ezért kell az újabb telefon?

Tulajdonképpen azon kívül, hogy "menő", azon kívül valójában tényleg jobbá teszi a hétköznapi BSD/Linux/MAC/Windows felhasználó életét a gyorsabb számítógép hardver a vele együtt bloat-osodó (nehézkesedő) szoftverekkel?

- * -

Egyúttal nézzük a másik oldalt: a rohanásban szépen feléljük bolygónk nyersanyagkészletét és végülis a dédunokáknak hagyunk egy nehezebben élhető, párszáz év alatt a nyersanyagától már nagyjából kifosztott bolygót.
Szorítsuk rá egymást a haladásra ... a jövő pusztítására! Lényeg, hogy fogyassz, mert az menő. Pörgeti a pénz alapú gazdaságot.