( Raynes | 2021. 06. 06., v – 17:55 )

Nézd, én teljesen megértem őket, hogy próbálják kidobni. Ezzel próbálják rászorítani az embereket a haladásra. Mint már említve lett, már 20 éve elérhetők 64 bites procik. Ma már aki nem váltott, az csak puszta nem akarás. Még retrózókkal sem lehet indokolni, meg legacy feladattal, mert arra meg nem mai verziókat használnak, hanem akkor már az OS is retró/legacy szokott lenni. Ezért ja, kidobják, amit lehet nem csak a 32 bitet, hanem a Legacy BIOS MBR bootot, IDE vezérlést, ISA buszt, A20 vonal kapcsolgatását, PC speakert, floppy meghajtót, legacy soros/párhuzamos portot, meg amit csak lehet. Irtják a legacy maradványokat tűzzel-vassal.

Ha a 64 bit valami új dolog lenne, akkor azt mondanám, hogy oké, még nincs elterjedve, nem engedheti meg magának mindenki. De ma már annyira elterjedt, jelen van mindenhol, annyira filléres, akár egy régi C2D-s gép, vagy egy pár dolláros SBC formájában, hogy nincs mit vele foglalkozni, ma már 100 USD-nek megfelelő pénzért, 2-4. genes i3-i5-i7-eket utánad dobnak 4-8 giga RAM-mal, full 64 bites és UEFI támogatással.

Így ma már csak a legacy támogatással a lustákat meg az antitechnológiás lázadókat szolgálnák ki, azokat meg minek. Sőt, a 32 bites támogatás eltörlésével nem is a usert akarják annyira szorítani, bár kicsit őt is, hanem a lusta, zárt forráskódos fejlesztőket, akik egyszer még évekkel ezelőtt kiadták az utolsó 32 bites verziót, aztán „hátradőltek”, mert feature-complete, meg mature software, ami természetesen bullshit. Az IT mindig is egy változó, fejlődő, élő ökoszisztéma volt, olyan nincs, hogy egy szoftver 100%-osan kész van. Valami új dologgal, új netes protokollol való kompatiblitást, új funkciót, stb. mindig lehet rajta reszelni. Persze a fejlesztő lusta lenne átírni, a kódját meg nem adja ki. Ilyenkor csak azt tudod csinálni, hogy valaki behúzza a kéziféket, aztán mikor reklamálnak a tömegek, hogy de miért nem fut az új verzión, akkor ujjal tudsz mutogatni a lusta fejlesztőre, hogy az ő hátát verjék, és fogják is, mert valóban, ő tehet róla, hogy lusta. Ha meg hátverés ellenére sem szedi össze magát a fejlesztő, akkor a userek nem használják többé az elavult, használhatatlan szutykát, hanem váltanak másra.

Ha fordítva csinálod, hogy a sok lusta fejlesztő zárt forráskódú szutykával tartod a visszafelé kompatibilitást, azzal a fejlődést hátráltatod, meg te leszel a lúzer, spagetti lesz a kódod, más lustaságát segíted takargatni, hogy jajj, szegénykének ne kelljen dolgozni. De, kelljen, ha meg lusta, akkor dögöljön éhen. Ez már nem a szocializmus, hogy egyszer csinálsz valamit, nyersz valami bajnokságot, kiadsz egy dalt, vagy írsz valami szoftvert, vagy valakinek a valakije vagy, és akkor majd abból élsz életed végéig, semmit nem csinálva, csak oda kell tartani magad, és majd kiszolgál mindenki, mert egyszer valamikor, még a dinoszauruszok előtti időszakban te voltál a Jani. Hát nem, ez ma már nincs így, kemény verseny van, nőnek az elvárások, technológai fejlődik, aki lusta, lemarad, magára vethet.

Sőt, az egész opensource-nak, free licence software-nek is ez a lényege. Nem azért, hogy falu végén Mari néninek ingyen legyen Windows-pótléka, meg tudja vele ingyen pödörni a Faszbukot, hanem hogy elvi síkon csak olyan szoftvert propagáljanak, ami sose avul el, mert ha a fejlesztő lusta is lesz később, akkor valaki forkolja a kódot, és megoldja a modern verziókon a támogatást. Bölcsebb emberek ezt már 20 éve is látták, amit te most veszel észre, hogy zárt forráskódú, multis szutyok el fog avulni, elérkezik az a pont, hogy 400 millió blabla usert magára hagynak, kidobatják, stb.. A másik ok meg a multik pereskedése, ha tisztázott a licenc, nyílt a kód, akkor jogi akadályok nélkül lehet fejleszteni, és nem kell attól tartani, hogy beperlik őket, meg valamelyik országban ne lehessen a kódot terjeszteni, és valami külső akadálya legyen a fejlődésnek.

Sajnos még a linuxos világban is dívik ez a lustaságkiszolgálás valamennyire, hogy jajj, LTS, támogatott 2029-ig, mert egyes spúr cégek még őskőkorszaki hardveren nyomják, mert a deres hajú rendszergizda még azon tanult novellezni, és szegénykék nem akarják kidobni. Ez is csak felesleges istápolás, halogatás, lustaságkiszolgálás, amit nem kéne csinálni, mert általában csak rossz jön ki belőle, és beragadnak emberek régi verziókba, és káoszba fullad a fejlesztés.