( zeller | 2021. 06. 04., p – 16:18 )

"Például elmesélheted a gyerekednek, hogyan működik a másolás, vagy most épp mit másolsz a gépre, vagy a telefonodra. " - Tudja, és használja is az otthoni nas-t meg az automata illetve kézi mentést, illetve tudja, hogy a telefonról törölt dolgait a nasról vissza tuja másolni 2-3 mozdulattal, illetve hogy a fotókat, letöltéseket a saját gépén is látja, mert a nas-t az is eléri - automatice. De a "na most dugjuk rá a telefont a pécére és másoljunk fel rá 123 darab mp3-at, hogy legyen mit hallgatni" dolgon már rég túllépett a világ, meg ők is. Egyébként van a nas-on zenegyűjtemény, úgyhogy ha akarnak, tudnak saját maguknak pár kattintással (okosteló simán eszi a fájlmegosztást oda-vissza...) zenéket pattintani a telefonra (saját gépen belapátolja a megfelelő megosztott könyvtárba, telefonon nyom egy sync-et, és ennyi - a többi megy a háttérben.)

"amíg a kínai rabszolgák legyártják neked a 3 évente újravásárolt tapicskoldát, meg PC-t. " - A pécém tizenéves, úgyhogy azt nem kell 3 évente legyártani - sőt a családban a notebook-ok átlagos életkora is bőven a 3 év fölött van.
A telefon az más kérdés, az sajnos törik meg "fogy" :-( úgyhogy ott nehét tartani a sok éves használati időt. Én most is használom a 2016-os Umi Plus telefonomat az Xiaomi MI A2 (2019 elején vettem, mert az Umi-ra nincs olyan friss Android, ami kellett némely alkalmazáshoz) mellett.
Az szinte biztos,hogy ha csak nem törik rommá az A2, még sokáig fogom használni - plána úgy, hogy a havi frissítéseket még most is kapja (igaz új Android nem lesz rá).

"Te pedig még fizetsz is ezért, ráadásul duplán, a hardver újravásárolgatásával és havi előfizetési díjjal is." - vettem x éve egy akkor sem új pécét 8GiB memóriával. kevesebbel nem volt, és kiszedetni meg azért elég nagy marhaság lett volna - belefér minden, nincs vele gond - ezt sem fogom kidobni még egy jó darabig, mert bőven elég mindarra, amit csinálok: böngésző legalább 10-15 tabbal, táblázatkezelőben 2-3 fájl, Dia, ssh-s terminál rogyásig, vpn, és igen, zenét is hallgatok - ha épp úgy adódi, akkor spotify, ha úgy, akkor youtube vagy más. Ha OSM térképet akarok buildelni, arra már kevés a 8GiB (Nem, nem amiatt, mert bloat a szoftver, hanem mert retek sok adatot használ), pláne Ausztria vagy más nagyobbacska ország esetén (Magyarországot egyben 12-13GiB memóriát odaadva a Java-nak meg lehet csinálni egyébként).

"miért rendkívül aggályos a privát szféra szempontjából ilyen alkalmazásokat használni." - szerintem meg a te kommunikációs stílusod és viselkedésed sokkal-sokkal aggályosabb a te privát szférádra nézve...