( gee | 2021. 06. 03., cs – 12:11 )

hatter kormanyt csinalt volna

Ez hogy nézne ki a gyakorlatban? Háttérkormányt úgy lehet építeni, ha közben van valami a kezedben. 

Angliában úgy néz ez ki, hogy az ellenzék* egy árnyékkormányt alakít. Minden miniszteri pozícióhoz tartozik egy árnyékminiszter. Amikor valami intézkedést hoz a kormány, akkor ugye a miniszter megpróbálja az újságban / TV-ben elmagyarázni, hogy ez miért jó. Ezután a TV-k meginterjúvolják a területért felelős árnyékminisztert is, és ez az ember elmondhatja, hogy miért rossz az, amit a kormány csinál, illetve hogy ő konkrétan mit csinálna az adott helyzetben az adott probléma megoldására. De nem csak beszél bele a nagyvilágba, a riporterek ugyanúgy a falhoz állítják, mint a kormány miniszterét, megkérdezik, hogy az adott intézkedés mennyibe fog kerülni, honnan lesz rá pénz, mi lesz a pozitív és a negatív hatása, hogy lehet a negatív hatást csökkenteni, stb.

Ha az árnyékminiszter képben van, jók a válaszai, jó stratégiát vázol fel, megtalálta a pénzt rá, stb. akkor az ingadozó választók erre figyelnek, és elkönyvelik magukban, hogy XY jó lenne az adott szerepre. Ha az ellenzék (szinte) összes árnyékminisztere jól muzsikál, akkor a legközelebbi választáson az ingadozó választó simán lehet, hogy erre a pártra fog szavazni, mert az ellenzékben végzett árnyékmunka alapján úgy gondolja, hogy a párt képes olyan kormányt alakítani, aminek a tagjai képesek jó munkát végezni.

Ha az árnyékminiszter rossz számokat mond (megemeljük a rendőrök számát, x ezerrel. Igen? És ez mennyibe fog kerülni? Izé... x millióba. Igen? Szóval úgy akarsz felvenni x ezer rendőrt, hogy fejenként ezer font fizetést ajánlanál nekik évente? Izé... őőőő....), nem tudja, hogy honnan is lenne a pénz a bedobott változtatásra, stb., akkor az újságok napokig köszörülik a nyelvüket az emberen. Pl. amikor Abbott az árnyék belügyminiszter adta elő ezt a rendőrös kabarét pár éve, akkor ment az elemzés, hogy Corbyn szeretője volt régebben, ment az utalgatás, hogy nem a képességei miatt került a pozícióba, hanem a kapcsolatai miatt, és úgy általában blamázs volt a labour pártnak.

Természetesen ehhez a fentihez nem szükséges a parlamenti ülésektől távol maradni.

* ugye gyakorlatilag két nagy párt van. Az egyik kormányoz, a másik az, amiről beszélek itt. Az esetleg parlamentbe bejutott kis pártok nem vesznek ebben a játékban részt.