( SCOPE | 2021. 06. 02., sze – 00:56 )

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

A másik gyakran elhanyagolt szempont a külső szerelésű szobai, ideiglenes nagyfogyasztók, pl: Klíma.

Ha azok külső szerelésűek, és nem külön kapja a táplálást, külön kismegszakítóról, akkor az az adott szobába lévő konnektort terheli, ezért érdemes a szobákat is "szétosztani".

Ugyanakkor a szobák szétosztásánál arra is érdemes figyelni, hogy azok a konnektorok, amelyek közel vannak egymáshoz (pl: szobát elválasztó fal egyik-másik oldalán levőek), és külön fázisra kerülnének, fognak-e "csípést" okozni?.

("Csíp a laptop" c. topik.  Vagyis, ha bedugsz két laptopot, egyiket ide, másikat oda, és a fent említett földeletlen szűrők vannak benne, akkor egyszerre érintve már 400V-ot fogsz meg, ami "jobban" csíp, mint az említett topikindító 230V-föld áthidalásával. Vagy ugyanez TV-Videomagnó esete, ahol ilyenkor szegény RCA/SCART árnyékolásnak kell ezt a potenciált kiegyenlíteni (méretes közös-módú zavart okozva), ilyenkor azt a két szobát érdemes ugyanarra a fázisra tenni.)