( Raynes | 2021. 05. 26., sze – 19:46 )

Nekem nem is azzal van bajom, ha eltörik. Ha valami tényleges technológiai fejlődésért, jelentős fejlesztésért cserébe törnék el, az okés lenne. De csak azért, hogy trendie legyen, meg időről-időre más legyen, azért baromság eltörni működő, bevált dolgokat.

Egyébként szerintem a GUI mint koncepció zsákutca, egy ponton túl nem fejlődőképes. Ez látszik is az utóbbi 8-10 éveben, egyre inkább szarabb mindennek a grafikus felülete, jött a Windowsba a mobilosított, talbetesített MetroUI/ModernUI, amire felszállt az egész iparág hájpvonatként, egy felületet minden platformra jelszóval, Ubuntu is a Unity-val, stb., de a Gnome3 is a mai napig ebben a style-ban nyomja, meg az Android iOS is. Minden le van butítva, össze van nyomorgatva, összeömlesztve egy hamburgermenübe vagy ribbonba, mident webesítenek, CSS/JS-esítenek, az egész átláthatatlan, használhatatlan. A régi jó átlátható, tagolt menürendszert, tálcarendszert szétverték, kivettek olyan alap dolgokat, mint asztali ikonok, tálcaikonok, menürendszer. Valahogy kínlódnak nem tudnak újat kitalálni, nem tudnak hová fejlődni, így erőltetetten visszafelé fejlesztenek inkább. Ráadásul erőforrásokat se kímélik jobban, mert egyre bloatabb is.

És írom ezt úgy, hogy nekem pedig a vizuális minimalizmus bejön. Nálam sincsen Linuxon semmilyen ablaktéma, se asztali ikon, se tálca, minimalista tiling ablakkezelő, ablakdekorációk és minden nélkül, csak gépírásmódban, billentyűkkel kezelve, 0 egérhasználat. De ez egy egész más szisztéma, más a filozófia, egész más workflow mögötte, és ennek tényleges előnye is van, gyorsabb, hatékonyabb, hardverigénye hatványozottabban kisebb.

Egyébként meg a Linuxban az a jó, hogy nagyon régi felületeket és programokat is használhatsz, olyan régieket, ami még a Win95 előtti időkből való. fvwm, TWM, CDE, Windowmaker, mlvwm (klasszik Mac), de van OS/2, Amiga felülekre hajazó felület is. Meg olyanokat is, ami utánról való, de még elég régi, IceWM és társai. Terminálban még használhatók olyan régi toolok, amik a klasszikus Unixra meg DOS-ra hajaznak. Egyfajta olyan retró jelleg, ami mai napig támogatva van modern formában.

De ugyanez van hardverfronton is, főleg laptopoknál, minden csatlakozót lehagynak, minden egyre papírvékonyabb, odaforrasztottabb, nem javítható, nem bővíthető, már a funkcióbillentyűk meg minden be van áldozva. Ráadásul, így minden határon túl erőltetve már előnye sincs, már nem fér el benne a rendes aksi, nem fér el a rendes hűtés (throttlingol az egész, még akkor is, ha power throttlingra van tervezve, ami így már kétszeres teljesítménylefojtás), nincs a gépnek szerkezeti stabilitása, strapabírósága, mert már nincs rendes váz körülötte, ami tartana, elnyelne akármit is, ami magában tudna foglalni strapabíró tipliket, ami a képernyőnyigotást, hajtogatást megbízhatóan bírná. És akkor jönnek, hogy de kisebb, kevesebb helyet foglal. Nem, nem foglal, mert a képátló, alapterület nem változik, és könnyebbnek sem könnyebb, mert egy csomó extra dongle meg szír-szar kell, hogy a gép használható maradjon. És még azt is elismerem, hogy futurisztikusan néz ki vékonység, de a kinézet meg olyan, hogy megveszi az ember, az első napon érdekes az új kinézet, aztán hipp-hopp megszokja, és fel sem tűnik neki, szokásos használati tárgy, nem nézegeti, nem csodálja senki utána.