( nagy_peter | 2021. 05. 26., sze – 16:28 )

Vannak szenzorok is otthon, de az ajtónyitás-érzékelő és a mozgásérzékelő az LAN only módban megy. Mivel minden más is megy LAN only, így a lámpát tudja nekem kapcsolni, de ehhez még csak net sem kell neki. A mozgásérzékelő amúgy URL-t tud meghívni mozgáskor, oda ha saját scriptet rakok be, akkor akár a telefonomon is kapok értesítést, de mégsem kell bekötni a felhőbe.

A lámpák és a konnektorok be vannak kötve, mert a google csak úgy éri el őket. Amúgy figyeltem már a google hálózati aktivitását, alapvetően, amit hall, azt helyben dolgozza fel, és csak akkor küld a neten adatot, ha a helyben feldolgozott adatból kihallja, hogy "Hey google". Gondolkoztam a kamerás változatán is, mert videóhíváskor jól jönne, de végül nem vettem meg. Ezen meg a mikrofonnak van fizikai kapcsolója, ha bizalmas dologról lenne szó otthon, egyszerűen ki tudom kapcsolni.

Régebben volt fent több IP kamerám is, de az már aggasztott, így a többségét levettem, ami meg fent maradt, azt fizikailag elforgatjuk, amikor otthon vagyunk.

Sajnos manapság úgy megy, hogy vagy a kényelemről modunk le bizonyos téren, vagy az adatgyüjtésbe nyugszunk bele, vagy komoly felérat fizetünk.
Már a Shelly konnektor és lámpa-okosítók, amik nekem vannak is majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint ha mondjuk Sonoff lenne otthon. Mindez azért, hogy ez EU fejlesztés, és nem kínai felhőben fut, meg adnak hozzá API-t, és megy csak LAN only is. Kameráknál, szenzoroknál ez sokszor 3-4-szeres felárat jelent, a google aszisztensre pedig nincs is minden téren alternatíva.
De már a levelezés és a google drive kiváltása is elég költséges, ha olyan szolgáltatótól vásárolod, aki nem gyűjt adatot rólad. (Még a Google Drive is használható oly módon, hogy védettek az adataid a Google előtt is, mindenz évente 48 dollárért)