( kisg | 2021. 05. 26., sze – 08:55 )

Emiatt kb. pont nem kell kidobni a Linux kernelt az Android alól.

Az Android belsejében ugyanúgy natív service-ek futnak, annyit kellene megcsinálniuk, hogy legyen normális binding más nyelvekre az OS szolgáltatásokat nyújtó Binder interface-ek fölé. Minden ami efelett van az convenience wrapper vagy nem tényleges OS szolgáltatás. Csak akarat kérdése, hogy ezek generálhatók legyenek N nyelvre. Az ablak meg egy "sima" EGL buffer, lehet bele rajzolni OpenGL-lel meg Vulkannal is. Az, hogy a default widget készlet milyen nyelven van írva, a React Native, Flutter és egyéb cross-platform toolkitek világában egyre kevésbé fontos.

Pláne mostanra sikerült a legtöbb hardver interface fölé normális user space HAL réteget húzni, tehát a Linux kernel inkompatibilitásaitól is védeni tudják magukat. Cserébe a Linuxot az utolsó dzsunka SoC fejlesztő is támogatja, mostanra nagyjából kialakult az iparban, hogy hogy kell hozzányúlni. Ugyanez Fuchsia-val nagyon nem így lenne, gyakorlatilag az lenne támogatva, amit a Google megír.

Hozzátéve még azt, hogy a Linux kernel fejlesztők is mostanra elfogadták az Androidot, gyakorlatilag egy mainline kernel tud Android userspace-t bootolni, csak a SoC gyártókon múlik, hogy tényleges mobil SoC-ok sok éves lemaradással, félig-meddig támogatják a mainline kernelt.