( Raynes | 2021. 05. 23., v – 18:46 )

Még mindig tévesen értelmezed a statisztikát. Az, hogy 44% 1-2 éve cserélte, az nem jelenti, hogy mindig 1-2 évente cseréli. Másrészt, meg a gép, amit lecseréltek, nem feltétlen kerül kidobásra, hanem sokszor családtagra, rokonra hagyományozzák, vagy befogják másodlagos, harmadlagos, háziszerveres, pót, stb. gépnek. Ezért felesleges az e-waste-tel jönni.

Azt viszont jól látod, hogy a laptopok azért mások a desktophoz képest. Mivel nem bővíthető, meg mobilisak, ezért egyrészt gyorsabban avulnak, másrészt meg kapnak hideget-meleget, le vannak ejtve, hátizsákban vannak nyomorgatva, stb., nyilván fizikailag jobban el vannak nyűve, mint egy desktop gép, ami nem csak bővíthetőbb, de csak ott csücsül egy sarokban, és az egyetlen károsító hatás rajta a por, amit összeszed. Laptopnál gyakran nem csak a bővíthetőség a baj, hanem a gazdaságos javíthatóság is, mire veszel hozzá alkatrészt, az sokszor annyira kijön, hogy akkor inkább érdemesebb egy kicsit többet költeni rá, és lecserélni.

Az i5-10400 nem csak 28-60%-ot ver az i5-2400-ra. Sokszor többet, de nem csak a +2 mag miatt, hanem a +8 szál, dupla akkora cache, magasabb órajel, jóval magasabb IPC, -33%-kal kisebb TDP, kisebb fogyasztás, könnyebb hűthetőség, újabb utasításkészletek, jobb integrált GPU, nagyobb memóriasávszél (DDR3 vs. DDR4, nagyobb RAM freki, stb.). Meg az egész platform újabb, PCIe újabb verzió, NVMe támogatás, USB 3.1, stb., néha SATA2 vs. SATA3 lehetőség. Azért 10 évente nagyot változik a világ, a PC-k, ennyi idő után váltani egyáltalán nem pazarlás, még ha az i5-2400 sem használhatatlan platform, el lehet vele lenni, lehet bővíteni extra RAM-mal, egy 2-3. genes i7-es használt procival, kicsit jobb/újabb dedikált GPU-val, SSD-vel, stb..