( Hevi | 2021. 05. 22., szo – 00:42 )

Hát ez nyilván meteor, nincs is kétség.

Sőt, a Vénuszt is, ISS-t, random szatelliteket, meg manapság a StarLink clustereket is sokan azonosítják UFO-kkal, idegenekkel.

Az a baj, hogy az emberek nagy része alig-alig néz fel az égre, nincs tisztában azzal, hogy hogy néz ki egy éjszakai égbolt, mire lehet számítani. Így bármilyen számára furcsa esemény akár idegeneket is jelenthet, amikor nyilván nem arról van szó.

2 napja vagy mikor kint voltam a közeli parkban éjfél után kicsit levegőzni... komolyan, ennyi szatellitet az életbe' nem láttam 1 óra alatt.

Voltak a jól ismert halvány, de észrevehetően mozgóak, azokkal nincsen gond.

Láttam két hosszúúú StarLink cluster-t is, az érdekes volt.

Volt két másik észlelésem is, ami viszont szokatlan volt.

Az egyik DNY felé, az Oroszlán és a Szűz csillagképek környékén, alacsonyan kettő darab világos, narancssárga pont volt felfele mozogva, majd hamar elhalványulva. Ennyire narancs és világos szatelliteket sose láttam, furának is véltem. Nem tudom mi lehetett, talán valaki tűzijátékozott.

A másik DK felé volt, magasan az égen, a Lant csillagkép és a Vega mellett, nagyon világos pont. Arra azt tippeltem hogy szatellit, viszont nem mozgott. Egy helyben állt, majd gyorsan elhalványodott. Ugye a szatellit általában mozog, szóval az nem volt megfelelő magyarázat. Eszembe jutott, hogy lehetett volna akár egy szupernóva is (mekkora királyság lenne egyet látni), de nem volt a hírekben másnap, szóval valószínüleg nem az volt. Lehetett ez is tűzijáték, de őszintén, nem hiszem (bár ki tudja). Mindenesetre nem láttam hosszabban mint 5-10 mp és csak azt vettem észre, hogy feltűnően fényes, szóval nem tudom, hogy hogyan került oda, vagy hogy mióta volt ott.

Egyszer láttam egy haverral együtt a klasszikus háromszögletű UFO formációhoz hasonlót pár évvel ezelőtt. Vezér pont, három pont baloldalt, kettő jobb oldalt (lehet négy és három volt, nem emlékszem). Hangtalanul, viszonylag gyorsan haladtak nyugat felé. Az volt a furcsa, hogy a bal utolsó hirtelen elindult középre, majd visszatért a helyére, elég gyors manőverekkel.

Ebben egyelőre nem vagyok biztos, lehetett akár UFO, vagy egy lúd/liba csorda megvilágítva a város éjszakai fényei által. Kevésbé valószínűen egy drón formáció.