( locsemege | 2021. 05. 21., p – 22:12 )

Nagyvonalakban annyi a lényeg, hogy az oszcilloszkóp GND-je védőföldre van kötve. Ha mérnél egy olyan elektronikát vele, ami a 230 V-tól nem független, például PC tápegység, abból baj lesz, mert a szkóp a GND és a probe tű közötti feszültséget méri. Amikor a GND-t rákötöd pl. a mérendő tápegység negatív pontjára, nagyot robban az egész, mert ott az egyik félperiódusban a nulla, de a másik félperiódusban a fázis van. Persze a korrekt megoldás, hogy a mérendő áramkört leválasztjuk a hálózatról, de bizonyos esetekben ez sem járható. Ha van egy kapacitív szenzorod, ami kihasználja, hogy a te kapacitásod a föld felé nagyobb, mint a fázis felé, akkor a leválasztásal elrontod a működést.

Nyilván egy ilyen mérés szükségképpen életveszélyes, ezért csak olyan fogjon hozzá, aki ért hozzá, tudja, mit csinál, végiggondolta minden mozdulatát, és szín józan.

Szerk.: van egy másik eset is, amikor épp a szkóppal csinálnál földhurkot, kisjelű, érzékeny, de egyfelől már földelt hardware-t mérsz. Ekkor jó volna, ha a szkóp a GND-t csak a probe felől kapná, s a 230 V-os tápcsatlakozón már nem.